19. september 2014

Himmelsk grønnkålpesto

Etter flere år som andelshaver i andelsgårder, har jeg i år oppdaget grønnkålen, for en fantastisk grønnsak. Ikke bare smaker den godt, men den er stappfull av antioksidanter, kalsium, jern, A- C- vitaminer og fiber samt at det er bevist at den virker hemmende på veksten av kreftceller. 

Kan det bedre bli?

Pestoens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen du i dag får servert over hele verden. 
Den tidligste anvendelsen av pesto man kjenner er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genova servert når de kom hjem fra sine seilaser.

Men pesto kan lages på så mange måter og her kommer min oppskrift på grønnkålpesto.





Til en skål med grønnkålpesto trenger du:


100 gram grønnkål, renset fra midtstilken
2-3 fedd hvitløk, etter smak
30 gram pinjekjærner
30 ram gresskarkjerner
50 gram revet parmesan
150 ml god olivenolje
salt og pepper
   

Slik gjør du det:

Skyll grønnkålen under rennede kaldt vann i springen. Ha den i en kjele med kokende vann og la den trekke et par minutter. Jeg lar hvitløken også trekke sammen med grønnkålen, da får den en litt rundere smak og gjør seg bedre i pesto, synes jeg. Smak og behag.



Hell grønnkålen og hvitløken over i et dørslag og skyll den i kaldt vann. Ha den så over i en salatsentrifuge for å få ut alt vannet eller bruk et kjøkkenhåndklede, det gjør samme nytten.




 Tilsett alle råvarene i en blender og kjør på full styrke til du får en tykk saus.



Du må stoppe en eller to ganger underveis for å skrape litt ned fra kantene med en slikkepott.


Pesto smaker fortreffelig til nystekt ferskt brød og utover det passer den til det aller meste. Den passer i alt du bruker tomater i, som lasagne, pizza, spagetti med kjøttdeig. 
Den er supergod til ost, til skinke og til tapasbordet. Det er et must i ostesørbrød. 
Passet veldig godt til å blande i kalde rømme/kesam sauser/dressinger og den er super til pastaretter av alle slag, til nykokte poteter og smør rikelig på laks, torsk, kylling osv før du ovnssteker den, himmelskt.

Pass på å alltid ha et glass stående i gjøleskapet så har du et tryllemiddel til mange spennende retter. Oppbevar den i et tett beholder som et lite norgesglass, i kjøleskap. 

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene