24. oktober 2013

Ovnsstekt svinefilet med bakte småpoteter og marinert kål


Hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det så såre enkelt.

Alle som kjenner meg vet at mine favorittretter på høsten og vinteren spesielt er gryter, supper og alt som kan stekes i en stor form i ovnen.
Selv om jeg elsker å lage mat så elsker jeg ikke veldig store oppvasker og mye rot. 
Det er greit når jeg lager søndagsmiddag, når noe skal feires eller høytider.




18. oktober 2013

Vi forveller og fryser

Høsten er her, og nattefrost ødelegger som kjent mye av det vi har ute i åkeren
Mest utsatt er det som vokser over jorden, det som ligger under jorden klarer noe nattefrost. 
Grønnkålen sies å bli enda bedre etter nattefrost.
Uansett, har du tid og mulighet så er tiden inne for å sanke grønnsaker og gode minner fra åkeren.

















Fennikel (Foeniculum vulgare) er en flerårig urt som blir cirka 1,5 meter høy. De tørkede frøene brukes til saus, fiskeretter og som brødkrydder. Blader og stilk kan benyttes fersk til salat. Urten blir tradisjonelt brukt i matlaging for å bekjempe overvekt da oljen har en beroligende effekt på fordøyelsessystemet.
Bladene er svært tynne (dillignende) og dufter aromatisk. Hele urten inneholder eteriske oljer. I blomstringstiden utvikles ganske bleke stilker. Blomstene er temmelig uanselige og gule og vokser i floker som blir mellom 5 og 15 centimeter brede. Frukten er et tørt frø som er mellom 4 og 9 millimeter langt og halvparten så bredt.
Fennikel kommer opprinnelig fra sør-Europa, først og fremst middelhavsområdet, samt fra sydvestre Asia.
(Hentet fra Wikipedia)

20. august 2013

Ovnsbakt kylling med sesongens grønnsaker



Dette er en måte å lage middag på som er herlig enkel, og maten smaker himmelsk.

Jeg er stor tilhenger av stekepose  til steking av all type kjøtt men spesielt kylling.
Kyllingen har lett for å bli tørr, siden det er et magert kjøtt, dessuten 
vil det i stekeposen også danne seg en nydelig kraft, som kan brukes videre til en saus til måltidet.

Og, ikke minst, så blir det lite søl og dermed lite oppvask.

Kyllingen kan du gjerne dele opp når den er ferdig stekt, etter at den har fått hvile i 20 minutter. Legg den så på en rist og grill den i stekeovnen under supervarm grill, noen minutter til den har fått flott gyllen farge.



19. august 2013

Sommersalat med super tunfisksaus

Dette er en god salat som er et helt måltid i seg selv, spises gjerne med godt brød til.

 Passer perfekt til disse varme, deilige, seinsommerkveldene!



17. august 2013

Lune blåbær og vaniljeboller



Har du smakt deilige lunkne boller med blåbær og vaniljekrem? Ikke, da har du noe himmelskt i vente!
Blåbær er supermat!
Den er på topp 10-listen over de mest antioksidantirike matvarene. Vi kan holde oss friske og antagelig yngre ved å spise rikelig med bær. Jeg har et lite lager i frysen og spiser blåbær året rundt.







16. august 2013

Grønnsaksform



En super enkel grønnsaksform som gjør seg selv i ovnen.
Det er en deilig tid på året nå, når vi kan fråtse i norske, ferske, herlige  grønnsaker. 

Denne retten står godt alene med bare godt brød ett glass med rød og levende lys nå på seinsommeren. 
Men den kler også god å være tilbehør til både grillet kjøtt eller fisk.


15. august 2013

Kålruletter, med kål rett fra åkeren




Noen retter bringer frem sommerfølelsen. Dette er absolutt en av dem.
Det blir fest midt i uka når jeg disker opp med en panne full av fristende kålruletter, med høstens grønnsaker.
Skikkelig husmorrett, på med forkleet mann som kvinne! 




14. august 2013

Dipp med Favabønner og Avokado

Du har kanskje sett disse lange voksaktige belgene, ute på åkeren kalt bondebønner, hestebønner eller Fava bønner, som jeg kaller dem.
For de fleste av oss er dette en relativ ny grønnsak, men Fava bønner er en elsket, og vanlig belgfrukt over store deler av verden.



29. juli 2013

Himmelsk bringebærterte



Syndig syndig men akk så deilig! Små og sarte med dyprøde perler er bringebær nesten himmelsk. Stappfulle av vitaminer og antioksidanter!

29. mai 2013

Vårens Risotto


Vårens første salatblader, asparges, feves bønner, reddiker.. Hva er vel bedre? Da er det vår hos meg. 
Risotto er en kremet og himmelsk god rett, kan ikke lages for ofte. Og den varmer i dette våte, kalde sommerværet!



Vårens risotto:
300 gram risottoris
2 ss god olivenolje
1 dl hvitvin
5 dl kraftig kyllingkraft eller fond
50 gram parmesanost


Aromasmør:
150 gram meierismør
1 finhakket løk
3 finhakkede fedd hvitløk


Grønnsaker:
4 stk asparges kuttet i biter
4 gulrøtter kuttet i små staver
4 reddiker kuttet i halvmåner
20 feves 
1 stor neve med spirer fra nye salat, reddiker eller urter





Først lager du aromasmøret. 
Tilsett smør løk og hvitløk i en kjele. La det koke på svak varme i 4-5 minutter og sil det.
Så koker du opp en liter vann med litt salt og koker grønnsakene i et minutt før du slår av vannet og skyller grønnsakene i kaldt vann. La gjerne grønnsakene ligge i kaldt vann med isbiter frem til du skal bruke dem. Det stopper kokeprosessen.
Når du nå skal lage selve risottoen så begynner du med en gryte i støpejern eller stål.



Ha i olivenolje og ris. Fres dette sammen i 20 sekunder før du tilsetter vinen. Rør med en tresleiv og pass på å få med deg alt på kantene. La vinen og risen putre på medium varme til vinen nesten er kokt inn.
I mellomtiden koker du opp kyllingkraften, sånn at den er varm og klar til bruk.

Hell så på 2 dl av kyllingkraften og kok til det nesten er kokt inn mens du rører i gryten med tresleiven. når den er nesten kokt inn så tilsetter du en øse til og fortsetter sånn til all kraften nesten er kokt inn. 
smak nå på risen, er den veldig hard koker du den litt mer i kraften.
hele kokeprosessen skal ta 15-18 minutter.

Tilsett så grønnsakene, det varme aromasmøret og revet parmesan og la risottoen varme seg i 2-3 minutter til

Anrett risottoen på tallerkener, topp med spirene og server umiddelbart!

Jeg har valgt å tilsette sprøstekte biter av kyllingfilet, men det er ikke nødvendig.






Vel bekomme!















2. mai 2013

Verdens beste eltefrie brød, med spelt






Oppskriften på disse eltefrie brødene som også har blitt utpekt som verdens beste, har versert på blogger og i medier i lang tid.
Brødet sies å ha opphav fra Sullivan Street Bakery der de la ut en film på You Tube, som gikk som en farsott verden over og ble en hit!
Hjemmebaket, hva er vel bedre enn lukten av nybakt brød!




Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene