13. desember 2014

Deilige sunnmørslefser

I hele mitt liv har jeg fått servert farmors, mormors og mammas lefser. Men her for bare noen få år tilbake så spurte min kjære mor om jeg hadde lyst til å overta takken hennes. Jeg takket jo selvsagt ja, og tenkte i det stille på hvor mange MRF- sveler jeg kunne lage på en liten halvtime. 
Det  fulgte selvsagt med oppskrifter til denne takka, både lefser og flatbrød i flere varianter. Dette er en av dem.

  

Til omtrent 30 lefser trenger du:
  • 20 gram gjær
  • 1/2 liter melk
  • 3/4 liter kefir
  • 1/2 liter rømme
  • 200 gram margarin
  • 1 ts salt
  • 1,5 ss hjortetakksalt
  • 3 dl sukker 2,5 - 3 kilo hvetemel

Smelt margarin, tilsett melk og tilsett gjæra når melken er omtrent 37 grader.Tilsett kefir og rømme.
Bland salt, hjortetakksalt og sukker med litt av hvetemelet og tilsett i røra. Tilsett så resten av hvetemelet og rør deigen sammen men ikke mer. Denne deigen skal røres minst mulig.

Da er det bare å begynne å bake ut lefsene med et riflet kjevle. Det er kjekt å ha et par bakstepinner til å flytte lefsene fra benken og over på takka. Disse får du kjøpt på husfliden til 30 kroner stykket. Bak ut lefsa og kost av overflødig mel, legg lefsa på takka og stek den på medium vatme til den er gyllen og prikkete. Lefsen hever seg på takka når den blir stekt. Stable lefsene i et tårn etterhvert som de blir ferdig.


Til smøret trenger du:
  • 1/ kilo smør som er romtemperert
  • 350 gram melis
  • 2 eggeplomme 
Pisk smør sammen med melis og eggeplommer til det er lyst og luftig. Noen liker også å tilsette litt kanel.


Dynk lefsene med vann og la de ligge under fuktig klede til de er myke. Ta på smør/sukkerblandingen og brett.
Skjær stykkene på skrå og frys de med plast mellom.






Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene