I hele mitt liv har jeg fått servert farmors, mormors og mammas
lefser. Men her for bare noen få år tilbake så spurte min kjære mor om
jeg hadde lyst til å overta takken hennes. Jeg takket jo selvsagt ja, og tenkte i det stille på hvor mange MRF- sveler jeg
kunne lage på en liten halvtime.
Det fulgte selvsagt med oppskrifter til denne takka, både lefser og flatbrød i flere varianter. Dette er en av dem.
Til omtrent 30 lefser trenger du:
Smelt margarin, tilsett melk og tilsett gjæra når melken er omtrent 37 grader.Tilsett kefir og rømme.
Bland salt, hjortetakksalt og sukker med litt av hvetemelet og tilsett i røra. Tilsett så resten av hvetemelet og rør deigen sammen men ikke mer. Denne deigen skal røres minst mulig.
Da er det bare å begynne å bake ut lefsene med et riflet kjevle. Det er kjekt å ha et par bakstepinner til å flytte lefsene fra benken og over på takka. Disse får du kjøpt på husfliden til 30 kroner stykket. Bak ut lefsa og kost av overflødig mel, legg lefsa på takka og stek den på medium vatme til den er gyllen og prikkete. Lefsen hever seg på takka når den blir stekt. Stable lefsene i et tårn etterhvert som de blir ferdig.
Til smøret trenger du:
Dynk lefsene med vann og la de ligge under fuktig klede til de er myke. Ta på smør/sukkerblandingen og brett.
Skjær stykkene på skrå og frys de med plast mellom.
Velbekomme!
Det fulgte selvsagt med oppskrifter til denne takka, både lefser og flatbrød i flere varianter. Dette er en av dem.
Til omtrent 30 lefser trenger du:
- 20 gram gjær
- 1/2 liter melk
- 3/4 liter kefir
- 1/2 liter rømme
- 200 gram margarin
- 1 ts salt
- 1,5 ss hjortetakksalt
- 3 dl sukker 2,5 - 3 kilo hvetemel
Smelt margarin, tilsett melk og tilsett gjæra når melken er omtrent 37 grader.Tilsett kefir og rømme.
Bland salt, hjortetakksalt og sukker med litt av hvetemelet og tilsett i røra. Tilsett så resten av hvetemelet og rør deigen sammen men ikke mer. Denne deigen skal røres minst mulig.
Da er det bare å begynne å bake ut lefsene med et riflet kjevle. Det er kjekt å ha et par bakstepinner til å flytte lefsene fra benken og over på takka. Disse får du kjøpt på husfliden til 30 kroner stykket. Bak ut lefsa og kost av overflødig mel, legg lefsa på takka og stek den på medium vatme til den er gyllen og prikkete. Lefsen hever seg på takka når den blir stekt. Stable lefsene i et tårn etterhvert som de blir ferdig.
Til smøret trenger du:
- 1/ kilo smør som er romtemperert
- 350 gram melis
- 2 eggeplomme
Dynk lefsene med vann og la de ligge under fuktig klede til de er myke. Ta på smør/sukkerblandingen og brett.
Skjær stykkene på skrå og frys de med plast mellom.
Velbekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar