15. august 2013

Kålruletter, med kål rett fra åkeren




Noen retter bringer frem sommerfølelsen. Dette er absolutt en av dem.
Det blir fest midt i uka når jeg disker opp med en panne full av fristende kålruletter, med høstens grønnsaker.
Skikkelig husmorrett, på med forkleet mann som kvinne! 





KÅLRULETTER

400 gram kjøttdeig (av okse, svin eller kylling)
1/2 ts kvernet pepper
1/4 ts malt muskat
1/4 ts malt ingefær
2 ss potetmel
2 dl melk
12 blader av valgfritt kål
1 liter vann
2 ss fond eller 1 terning oksebuljong
bladpersille
litt dill
2 ss sitronsaft


Når du skal lage kjøttfarsen, begynner du med å tilsette kjøttdeigen, krydderet, potetmel og melk og lar maskinen gå på lav hastighet i omtrent 20 sekunder. Skrap deigen ned fra kantene og bland godt.Ta kålbladene fra stilken, og skjær bort den tykkeste delen av stilken. Kok bladene i 1. minutt i vannet som er tilsatt buljongen.






Varm en romslig stekepanne med 1 ss smør, og varm den opp til middels varme, når den begynner å bli brun er den ferdig. Ha en stor ss kjøttdeig på hvert blad, brett inn sidene og rull den sammen. Du kan binde den samen med en hyssing eller gjøre som meg og bruke en tannpirker (uten mentolsmak) og legg de tett i tett i stekepannen og brun de på begge sider.Slå deretter på kokende buljong (som du kokte bladene i ja) til det dekker kålrulettene og kok de i 10 minutter under lokk.

Kokevannet kan du bruke til saus. Rør ut 2 ss hvetemel i kaldt vann. Rør til det er uten klumper. Er du uheldig så bruker du stavmikseren ett minutt så blir den klumpefri og smidig.
Tilsett det kokende vannet under røring og la sausen koke i fem minutter for å få ut hvetesmaken. 
Smak den til med salt og pepper og bittelitt sukker for å få sødme. 





Har du bladpersille og/eller dill er det herlig å finhakke og tilsette like før servering.


  Server med kokte poteter og sesongens grønnsaker.
 For oss som er så heldig å være andelseier er det nå både neper, gul og orange gulrøtter, brokkoli, sukkererter og favabønner (bondebønner) og servere til.




Vel bekomme!





































2 kommentarer:

Sylvia sa...

Hei igjen
Kålrulletter, nam, nam. Det er årevis siden jeg smakte/laget det, men det er virkelig godt. Stekt, varmet kål er veldig godt, vi hadde det faktisk i kveld, noe mannen mixet sammen.
Var det Villvin i Risør jeg had tipset deg om???? Jeg husker ikke.....Sorry .
I helgen har jeg bestemt at jeg skal lage Mulligatowny suppa di. Den ble såååå god. Og ha hjemmebakt brød ved siden av. Har nemlig bedt noen naboer på mat, og da er suppe greit å lage ti mange. Gleder meg alt, til alle de gode smakene.
God helg, Eva.

Evas kjøkken sa...

Så bra :)
Ja, Villvin var det. Tuusen takk!!
Og takk for heklekurset jeg hadde hos deg i dag Sylvie, ikke bare er du flink men du er også en knupp!!
God helg! :)

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene