2. mai 2013

Verdens beste eltefrie brød, med spelt






Oppskriften på disse eltefrie brødene som også har blitt utpekt som verdens beste, har versert på blogger og i medier i lang tid.
Brødet sies å ha opphav fra Sullivan Street Bakery der de la ut en film på You Tube, som gikk som en farsott verden over og ble en hit!
Hjemmebaket, hva er vel bedre enn lukten av nybakt brød!







Disse eltefrie brødene er noen av de beste bakverk jeg har laget. Deigen blandes sammen og heves 12-24 timer på kjøkkenbenken. Altså minimalt med arbeid men det tar tid og må planlegges en dag i forveien.







Brødet skal forheve i minst 12 til 14 timer, men kan godt ligge i 24 timer på et lunt sted. Deretter skal det etterheve i to timer og stekes på 240 grader med lokk i 30 minutter og deretter i 15 minutt uten lokk.

OPPSKRIFTEN ER SOM FØLGER

500 gram siktet spelt
500 gram sammalt spelt
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts havsalt
5,5 dl vann
0,5 dl appelsinjuice

Bland alt raskt til en deig, med raskt mener på under ett minutt, i en bakebolle. Ha plastfolie over bollen og et bakehåndkle og la deigen stå til neste dag.
La den nå heve i bakebollen på et lunt sted på kjøkkenet natten over, i minimum 12 timer. 













Vend så deigen en 3-4 ganger med en tresleiv og la den heve ytterlige to timer til. Jeg liker å bruke disse hevkurvene men en bakebolle gjør samme nytten.





 

Sett støpejerngryten, Romertopf eller Le Creuset gryten på en rist i kald ovn og sett ovnen på 250 grader.
Min støpejerngryte er en gammel dansk modell som jeg var så heldig å finne på et loppemarked som jeg betalte 50,- kroner for, et røverkjøp! Den bruker jeg som regel men denne gangen ble det en noe mere fancy fancy Le Creuset gryte.
Når støpejerngryten er varm strør du solsikkekjerner, havregryn eller andre frø eller smak i bunnen av gryten. Så slipper brødet lettere når det er ferdig stekt. 
Hell så den deigen over fra bakebollen og ned i den varme gryten. Pass på å bruk gode grytelapper, dette er meget varmt.
Stek først brødet i 30 minutter med lokket på, deretter fjernes lokket og brødet stekes i 15 minutter til uten lokk.


La så brødet hvile i 30 minutter før du tar det ut av støpejerngryten.






Vel bekomme!



























4 kommentarer:

Sylvia sa...

Hei Eva
Mmmmm...du lager så mye god mat. Og Mulligatowny- suppen jeg serverte i konfirmasjonen ble en stor hit, takket være din oppskrift.
Nå har jeg skrevet ned thai-kyllingsuppen din....tror det blir middag i dag :)
Jeg har gått på kurs i å slå opp brød, da jeg jobbet som baker, så det er endel av kosen, synes jeg, å jobbe med deigen.
Skal du ikke snart kjøpe deg litt garn igjen, da?

Eva Haukeberg Rinker sa...

Tusen takk Sylvia, for fine ord :p
Nå er jeg litt bakpå og litt syk så ja, jeg trenger garn så jeg kan prøve å kose meg litt.
Kommer plutselig innom deg!

Evanir sa...


Que esse Dia Dos Namorados
Seja o mais Feliz da Sua Vida.
Tomara , que esse Dia tenha reservado
momentos de eterna felicidade.
Não importa o Pais onde você esta ou mora
essa Data deve ser comemorada com amor e muita Paz.
Na postagem tem um presente é seu pode levar
ficarei feliz em ver no seu blog.
Um beijo terno e carinhoso.
Um abraço pelo Dia consagrado ao amor
e felicidade.
Ontem não consegui fazer tudo que eu queria fazer
por isso estou passando hoje no seu blog com
muito carinho.Espero deixar
você feliz com minha visita atrasada..
Carinhosamente Sua Amiga ,, Evanir..

Eva Haukeberg Rinker sa...

:)

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene