25. mars 2014

Grove sunne deilige vafler


Siden vi feirer vaffelens dag i dag så slår jeg et slag for denne grove varianten til Dr. Berit Nordstrand, som har bloggen fravia.no, og som anbefales på det sterkeste.
Med sunne ingredienser, som i denne oppskriften, kan du spise vaffler til hverdags.




28. november 2013

Porcetta, Italiensk svineribbe på sitt aller beste!


Når man lager en del mat så inspireres man gjerne av andre kokker, matblader, 
tvkokker og reportasjer i så nær sagt alle typer magasiner og aviser. 
Alle har sin vri og jeg er en absolutt samler av ting jeg skal prøve ut, nye ideer og nye
samensetninger av ulike smaksvarianter.

Inspirasjonen til denne retten fant jeg i vår lokalavis Varden og den ble presentert av 
Øyvind Helle som er matfaglig konsulent ved kulunarisk Akademi og forfatter av kokeboken "Gurmet for begynnere"

Ribben kommer fra Petter, på Borgestad Gård, hvor jeg kjøper alt mitt svinekjøtt#lykkelige griser



24. oktober 2013

Ovnsstekt svinefilet med bakte småpoteter og marinert kål


Hvorfor gjøre det vanskelig når man kan gjøre det så såre enkelt.

Alle som kjenner meg vet at mine favorittretter på høsten og vinteren spesielt er gryter, supper og alt som kan stekes i en stor form i ovnen.
Selv om jeg elsker å lage mat så elsker jeg ikke veldig store oppvasker og mye rot. 
Det er greit når jeg lager søndagsmiddag, når noe skal feires eller høytider.




18. oktober 2013

Vi forveller og fryser

Høsten er her, og nattefrost ødelegger som kjent mye av det vi har ute i åkeren
Mest utsatt er det som vokser over jorden, det som ligger under jorden klarer noe nattefrost. 
Grønnkålen sies å bli enda bedre etter nattefrost.
Uansett, har du tid og mulighet så er tiden inne for å sanke grønnsaker og gode minner fra åkeren.

















Fennikel (Foeniculum vulgare) er en flerårig urt som blir cirka 1,5 meter høy. De tørkede frøene brukes til saus, fiskeretter og som brødkrydder. Blader og stilk kan benyttes fersk til salat. Urten blir tradisjonelt brukt i matlaging for å bekjempe overvekt da oljen har en beroligende effekt på fordøyelsessystemet.
Bladene er svært tynne (dillignende) og dufter aromatisk. Hele urten inneholder eteriske oljer. I blomstringstiden utvikles ganske bleke stilker. Blomstene er temmelig uanselige og gule og vokser i floker som blir mellom 5 og 15 centimeter brede. Frukten er et tørt frø som er mellom 4 og 9 millimeter langt og halvparten så bredt.
Fennikel kommer opprinnelig fra sør-Europa, først og fremst middelhavsområdet, samt fra sydvestre Asia.
(Hentet fra Wikipedia)

20. august 2013

Ovnsbakt kylling med sesongens grønnsaker



Dette er en måte å lage middag på som er herlig enkel, og maten smaker himmelsk.

Jeg er stor tilhenger av stekepose  til steking av all type kjøtt men spesielt kylling.
Kyllingen har lett for å bli tørr, siden det er et magert kjøtt, dessuten 
vil det i stekeposen også danne seg en nydelig kraft, som kan brukes videre til en saus til måltidet.

Og, ikke minst, så blir det lite søl og dermed lite oppvask.

Kyllingen kan du gjerne dele opp når den er ferdig stekt, etter at den har fått hvile i 20 minutter. Legg den så på en rist og grill den i stekeovnen under supervarm grill, noen minutter til den har fått flott gyllen farge.



19. august 2013

Sommersalat med super tunfisksaus

Dette er en god salat som er et helt måltid i seg selv, spises gjerne med godt brød til.

 Passer perfekt til disse varme, deilige, seinsommerkveldene!



17. august 2013

Lune blåbær og vaniljeboller



Har du smakt deilige lunkne boller med blåbær og vaniljekrem? Ikke, da har du noe himmelskt i vente!
Blåbær er supermat!
Den er på topp 10-listen over de mest antioksidantirike matvarene. Vi kan holde oss friske og antagelig yngre ved å spise rikelig med bær. Jeg har et lite lager i frysen og spiser blåbær året rundt.







16. august 2013

Grønnsaksform



En super enkel grønnsaksform som gjør seg selv i ovnen.
Det er en deilig tid på året nå, når vi kan fråtse i norske, ferske, herlige  grønnsaker. 

Denne retten står godt alene med bare godt brød ett glass med rød og levende lys nå på seinsommeren. 
Men den kler også god å være tilbehør til både grillet kjøtt eller fisk.


15. august 2013

Kålruletter, med kål rett fra åkeren




Noen retter bringer frem sommerfølelsen. Dette er absolutt en av dem.
Det blir fest midt i uka når jeg disker opp med en panne full av fristende kålruletter, med høstens grønnsaker.
Skikkelig husmorrett, på med forkleet mann som kvinne! 




14. august 2013

Dipp med Favabønner og Avokado

Du har kanskje sett disse lange voksaktige belgene, ute på åkeren kalt bondebønner, hestebønner eller Fava bønner, som jeg kaller dem.
For de fleste av oss er dette en relativ ny grønnsak, men Fava bønner er en elsket, og vanlig belgfrukt over store deler av verden.



29. juli 2013

Himmelsk bringebærterte



Syndig syndig men akk så deilig! Små og sarte med dyprøde perler er bringebær nesten himmelsk. Stappfulle av vitaminer og antioksidanter!

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene