29. juli 2013
29. mai 2013
Vårens Risotto
Vårens første salatblader, asparges, feves bønner, reddiker.. Hva er vel bedre? Da er det vår hos meg.
Risotto er en kremet og himmelsk god rett, kan ikke lages for ofte.
Og den varmer i dette våte, kalde sommerværet!
Vårens risotto:
300 gram risottoris
2 ss god olivenolje
1 dl hvitvin
5 dl kraftig kyllingkraft eller fond
50 gram parmesanost
Aromasmør:
150 gram meierismør
1 finhakket løk
3 finhakkede fedd hvitløk
Grønnsaker:
4 stk asparges kuttet i biter
4 gulrøtter kuttet i små staver
4 reddiker kuttet i halvmåner
20 feves
1 stor neve med spirer fra nye salat, reddiker eller urter
Først lager du aromasmøret.
Tilsett smør løk og hvitløk i en kjele. La det koke på svak varme i 4-5 minutter og sil det.
Så koker du opp en liter vann med litt salt og koker grønnsakene i et minutt før du slår av vannet og skyller grønnsakene i kaldt vann. La gjerne grønnsakene ligge i kaldt vann med isbiter frem til du skal bruke dem. Det stopper kokeprosessen.
Når du nå skal lage selve risottoen så begynner du med en gryte i støpejern eller stål.
Ha i olivenolje og ris. Fres dette sammen i 20 sekunder før du tilsetter vinen. Rør med en tresleiv og pass på å få med deg alt på kantene. La vinen og risen putre på medium varme til vinen nesten er kokt inn.
I mellomtiden koker du opp kyllingkraften, sånn at den er varm og klar til bruk.
Hell så på 2 dl av kyllingkraften og kok til det nesten er kokt inn mens du rører i gryten med tresleiven. når den er nesten kokt inn så tilsetter du en øse til og fortsetter sånn til all kraften nesten er kokt inn.
smak nå på risen, er den veldig hard koker du den litt mer i kraften.
hele kokeprosessen skal ta 15-18 minutter.
Tilsett så grønnsakene, det varme aromasmøret og revet parmesan og la risottoen varme seg i 2-3 minutter til
Anrett risottoen på tallerkener, topp med spirene og server umiddelbart!
Jeg har valgt å tilsette sprøstekte biter av kyllingfilet, men det er ikke nødvendig.
Jeg har valgt å tilsette sprøstekte biter av kyllingfilet, men det er ikke nødvendig.
Vel bekomme!
2. mai 2013
Verdens beste eltefrie brød, med spelt
Oppskriften på disse eltefrie brødene som også har blitt utpekt som verdens beste, har versert på blogger og i medier i lang tid.
Brødet sies å ha opphav fra Sullivan Street Bakery der de la ut en film på You Tube, som gikk som en farsott verden over og ble en hit!
Hjemmebaket, hva er vel bedre enn lukten av nybakt brød!
13. april 2013
Pavlova
Pavlova er en superenkel kake å lage, som alle kan få til.
Den ser fantastisk ut og den smelter på tungen, en suksess i hvert selskap.
Heldigvis så står den seg ikke over natten men må spises samme dag. Heldig for meg for denne kan jeg spise syv dager i uken.
Til marengsbunnen trenger du:
4 stk eggehviter
1/4 ts salt
250 gram sukker
2 ts maizena
1 ts epleeddik eller bringebæreddik
Pisk først eggehvitene med saltet til det begynner å tykne. Tilsett så sukkeret, litt av gangen og pisk til eggehvitene er helt stive. Ikke visp for lenge, da risikerer du at massen kan bli kornete.
Vend inn maizena og eddik forsiktig med en slikkepott.
Tegn en sirkel på et matpapir som er 22 eller 24 cm i diameter. Du kan også velge å lage seks små kaker på 8-10 cm. Fordel madden inne i sirkelen og form den til en kake. Den skal være 2-3 cm høy.
Stek kakebunnen i en time på 160 grader til den er gyllen i fargen. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i ovnen til den er avkjølt.
Ta den ut, snu den forsiktig og legg den på et kakefat. Den er ganske sprø og må håndteres med varsomhet.
Til fyll:
1 pakke ferdig Tine vaniljekrem
3 dl kremfløte
2 ss sukker
ca: 300-400 gram med friske bær. Jeg valgte blåbær, jordbær og bringebær.
Begynn med å dele opp jordbærene i skiver. Siden dette er belgiske jordbær valgte jeg å gi de et lett dryss med siktet melis men det er jo smak og behag.
Leg først el lag med eggekrem på kaken. Så et lag med fløtekrem som er pisket av fløte og sukker. På toppen fordeler du bærene og vips så er kaken ferdig.
Vel bekomme!
13. mars 2013
Flatbrød
Jeg elsker smaken og teksturen av hjemmelagede flatbrød. Det bringer meg tilbake til barndommen og fisk på menyen fem dager i uken. Min far var en fantastisk fangstmann og jeg hadde gleden av blodfersk fisk og sjømat rett fra sjøen, fra lakseelven, fra vannet alt etter årstiden.
Han var også en dyktig jeger og kom ofte hjem med ryper når det var sesong til det.
Du trenger:
7 dl kokende vann
1 kilo grovbakstmel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbaking
Kok opp vann og hell det over mel og salt i en eltebolle. Elt deigen sammen til den er fast. Dekk bollen med plastfolie og la den stå i kjøleskapet til neste dag.
Ta deigen ut og hell den over på et melet makebord, byggmel. Del deigen opp i emner på ca. 200 gram. Det varierer litt etter hvor stor takke du har, dette er til en på 60 cm i diameter.
Forme emnet til en liten ball og begynn å kjevle ballen forsiktig utover med et riflet kjævle og rikelig med byggmel. Emnet skal hele tiden være løst fra bordet når du jobber med deigen. Kjøvle hele tiden fra midten og utover til et tynn stor leiv. Dette krever litt øvelse og trening. Børst så av løst mel og flytt leiven fra bordet over på takka ved hjelp av bakstefløyen. Rull så leiven ned på takka sånn at den feister seg på takka og ikke krymper, så børster du av melet på oversiden av leiven mens den steker.
Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu det og stek det på andre siden.
Leivene stables og oppbevares i en tett boks og svalt.
Vel bekomme!
12. mars 2013
Enkel, men super fiskesuppe
Denne oppskriften er enkel og grei når en heller vil bruke tiden på noe annet enn å lage mat. Server den med et ferskt brød og du har en super hverdagsmiddag.
Du kan også bytte ut fløten med en liten boks kokosmelk, et par ss fiskesaus og litt finhakket koriander i stedet for gressløk og persille og få en helt annen smak :D
Dagene er blitt merkbart lengre og lysere. Nå planlegger vi hva vi skal plante i jorden, som vi kan nyte godt av når deilige late soldager er her.
Båtpussen er like rundt hjørnet og sjøen for alle er denne helgen!
Det må bare bli fiskesuppe!
1 sjalottløk
50 gram smør
50 gram hvetemel
1,5 liter god fiskekraft eller fond
100 gram gulrot
25 gram sellerirot
50 gram purreløk
Frisk persille
Frisk gressløk
Salt, pepper
1 dl fløte
Terninger av torsk, sei, hyse eller lyr
100 gram pillede reker
Løken finhakkes og surres i smør til den er blank. Tilsett så hvetemelet og rør godt om mens du sper med den varme fiskekraften, la den så koke noen minutter på lav varme.
Skrell grønnsakene og kutt de i terninger og tilsett de i fiskesuppen. Kok til de er møre. Tilsett fløte og smak til mes salt og krydder.
Tilsett fiskebitene og la de trekke i suppen noen minutter.
Rekene tilsettes rett før servering.
Vel bekomme!
18. oktober 2012
Yummi Yummi kryddersmør
Lag en rull av dette herlige kryddersmøret og la det smelte over herlige retter av fisk, grønnsaker, bakt potet eller kjøtt.
Holder seg i uker og månder i kjøleskapet.
Det du trenger til en rull er:
250 gram mykt meierismør
2 ts kapers
2 ts zest av sitron
2 ts sitronsaft
2 ts finhakket bladpersille
1 ts finhakket timian
1 ts grovmalt pepper
Bland det hele sammen
Legg smøret på et bakepapir, rull det sammen
Vola, så er det herlige smøret klart til bruk.
Vel bekomme!
25. september 2012
Skinkesnurrer
Super enkel tirsdagsmiddag!!
Denne oppskriften fant jeg i en kokebok av Jeanette Roede. Den knabbet jeg straks, lager den titt og ofte, når jeg er på jakt etter noe enkelt og greit, som faller i smak hos både liten og stor.
Til 12 snurrer trenger du:
3 dl lunket vann
1/2 pk gjær
1 ss olje
1/2 ts salt
3 dl fin, sammalt hvete
ca: 5 dl hvetemel
Til fyll:
400 gram kokt skinke, i strimler
1 paprika kuttet i biter
2 vårløk, kuttet i biter
2 ss tomatpure
2 ss ketchup
1-2 ss vann
1 ts oregano
2 dl revet ost
Rør deigen ut i fingervarmt vann og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Kjevle deigen til en firkant, omtrent 30x40 cm. Bruk mel over og under så deigen ikke setter seg fast.
Bland sammen tomatpure, ketchup og vann og fordel blandingen utover deigen.
Forel over skinken, paprika, vårløk, ost og oregano.
Rull deigen sammen som en pølse og del den inn i 12 biter.
Legg skinkesnurrene på et steikebrett kledd med bakepapir.
Etterhev snurrene i ca. 20 minutter og stek dem på 225 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter eller til de er gyldne og fine.
Avkjøl skinkesnurrene på rist.
Vel bekomme!
21. september 2012
Blåbærterte
Syndig syndig men akk så deilig!
Etter en ettermiddag ute i den friske kjølige høstluften er det perfekt å unne seg en liten blåbærterte med litt krem eller vaniljeis sammen med en glovarm kruttsterk stor kopp med kaffe.
Vi går tross alt mot helg igjen!
Dette trenger du:
120 gram melis
120 gram godt smør
1 egg
200 gram hvetemel
1/2 ts bakepulver
Det beste er at alle ingrediensene er romtempererte, det vil si at du må ta ut ingrediensene et par timer i forkant.
Bland melis og smør og rør til det lysner i fargen og blir porøst og lett. Den trenger ikke bli helt hvit. Tilsett egget og sikt inn melet og bakepulveret som er blandet i melet. Rør dette sammen til en deig og la den så hvile en time i kjøleskapet dekket til med plast. Du kan også la den ligge til neste dag.
Ta en liten bit på størrelse med en golfball (la resten ligge i kjøleskapet) og kjevle den ut til den er omtrent 5 mm tykk og kle terteformen med den.
Prikke deigen med en gaffel og legg over et stykke aleminiumsfolie og hell over erter.
Forstek terten midt i ovnen på rist på 160 grader. Ta den ut og sett den på rist og ta av folien og ertene. Ertene kan du bruke om igjen neste gang du baker terte.
I mens tertene står i ovnen så lager du fyllet til Blåbærtertene.
Du trenger:
5 dl kremfløte
150 gram sukker
5 egg
1 ts vanilje extrakt
eller
1 vaniljestang
250 gram blåbær
Start med å ta frem alle ingrediensene du trenger.
Kok opp fløten med vaniljestangen og sil den.
Pisk egg å sukker og hell forsiktig den varme fløten oppi mens du rører.
Tilsett blåbær og vend de forsiktig inn i røra, de skal helst ikke gå i stykker.
Stek blåbærtertene på rist midt i stekeovnen på 130 grader til fyllet kjennes fast ut omtrent som karamellpudding.
Det tar omtrent 20 minutter.
Server blåbærterten lunken med vaniljeiskrem eller fløtekrem og nyt.
Vel bekomme!
20. september 2012
14. september 2012
Plomme og Rosin Chutney
Det som ikke kan fryses eller tørkes, kan selvsagt syltes.
Plommechutney smaker himmelsk til en godt moden Brie, til viltmat, svinekjøtt for ikke å snakke om både til and og kalkun.
Vi fråtser jo på denne tiden i disse deilige plommene. Det er bare å få de på glass og nyte plommene til langt utover vinteren.
Abonner på:
Innlegg (Atom)
Norges beste eplekake, med rørosrømme.
Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...
De mest populære innleggene
-
Det var min datter Kristine og hennes venninne Heidi som begynte å lage vårruller hjemme hos oss. Men nå når de ikke lenger har tid og l...
-
Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å...
-
Pascal Deguy , grunnlegger av den kjente konditorkjeden Pascal i Oslo, har brakt disse franske fristelsene til Norge. Selv om han re...
-
Sommeren i Norge har i år vært et trist kapittel. Jeg kan vel trygt si at vi har regnet bort. På østlandet har det vært like vått ...
-
Pavlova er en superenkel kake å lage, som alle kan få til. Den ser fantastisk ut og den smelter på tungen, en suksess i hvert se...
-
Tradisjonsmat er rett og slett mat som oldemoren din ville gjenkjent. Altså mat før oppfinnelsen av industrialisert mat. Virkelig næring...
-
I hele mitt liv har jeg fått servert farmors, mormors og mammas lefser. Men her for bare noen få år tilbake så spurte min kjære mor om je...