13. mars 2013

Flatbrød
Jeg elsker smaken og teksturen av hjemmelagede flatbrød. Det bringer meg tilbake til barndommen og fisk på menyen fem dager i uken. Min far var en fantastisk fangstmann og jeg hadde gleden av blodfersk fisk og sjømat rett fra sjøen, fra lakseelven, fra vannet alt etter årstiden.
Han var også en dyktig jeger og kom ofte hjem med ryper når det var sesong til det.


Du trenger: 

7 dl kokende vann
1 kilo grovbakstmel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbaking


Kok opp vann og hell det over mel og salt i en eltebolle. Elt deigen sammen til den er fast. Dekk bollen med plastfolie og la den stå i kjøleskapet til neste dag.

Ta deigen ut og hell den over på et melet makebord, byggmel. Del deigen opp i emner på ca. 200 gram. Det varierer litt etter hvor stor takke du har, dette er til en på 60 cm i diameter.

Forme emnet til en liten ball og begynn å kjevle ballen forsiktig utover med et riflet kjævle og rikelig med byggmel. Emnet skal hele tiden være løst fra bordet når du jobber med deigen. Kjøvle hele tiden fra midten og utover til et tynn stor leiv. Dette krever litt øvelse og trening. Børst så av løst mel og flytt leiven fra bordet over på takka ved hjelp av bakstefløyen. Rull så leiven ned på takka sånn at den feister seg på takka og ikke krymper, så børster du av melet på oversiden av leiven mens den steker.


Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu det og stek det på andre siden.

Leivene stables og oppbevares i en tett boks og svalt.


Vel bekomme!
Ingen kommentarer:

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene