7. juni 2011

Kvitost fra Iungsdalen


Kvitost lærte jeg å lage av Britt Kaupang som var Budeie en sommer på stølen i Iungsdalen. Iungdalshytta, som eies av DNT og drives av Geirmund Tormondsgard, er om sommeren selvforsynt med melk fra egne kuer på stølen.


Til en ost må en regne 40-50 liter søt skumma melk. Denne varmes opp til 37-38 grader og tilsettes 1 ss med osteløype. Dette blandes godt inn. Så skal melken stå å hvile til ostemassen har skilt seg ut.
Legg så et stort kjøkkenhåndkle over en bøtte med hull i og la mysen renne ut i en stor kjele. Mysen skal vi senere lage Mysost av (Prim). Massen må få stå i bøtta i fem-seks timer til all mysen er rent ut. Pakk så inn osten i et rent klede og legg den på rist i et tørt luftig rom, som ikke er for varmt. Der skal den ligge i én måned. Før i gamle dager ble det modnet i mjølkebua som vendte mot nord og holdt 10-15 grader, temperaturen må ikke bli høyere enn 20 grader og osten må snus og vendes på hver dag.
 


Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene