20. september 2014

Vårruller

Vårruller er enkelt, billig og supergodt!
Passer ypperlig til den som prøver å unngå industruell ferdigmat, som inneholder mengder med transfett, salt og tomme kalorier. Lag dobbel porsjon og legg i fryseren. Lett å ta du ut når du innimellom har behov for et raskt måltid. 
Denne porsjonen rekker til 40 vårruller og det er antallet rispapir som er i pakken. 




19. september 2014

Himmelsk grønnkålpesto

Etter flere år som andelshaver i andelsgårder, har jeg i år oppdaget grønnkålen, for en fantastisk grønnsak. Ikke bare smaker den godt, men den er stappfull av antioksidanter, kalsium, jern, A- C- vitaminer og fiber samt at det er bevist at den virker hemmende på veksten av kreftceller. 

Kan det bedre bli?

Pestoens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen du i dag får servert over hele verden. 
Den tidligste anvendelsen av pesto man kjenner er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genova servert når de kom hjem fra sine seilaser.

Men pesto kan lages på så mange måter og her kommer min oppskrift på grønnkålpesto.



10. september 2014

Bondeomelett med potet og broccoli


Denne omeletten er inspirert av en oppskrift fra Trines mektige matblogg. Det er noe med smaken på brokkoli og egg som rimer, og for ikke å snakke om konsistensen.
En enker og lettvint middag på travle ukedager.


9. september 2014

Himmelsk thai fiskesuppe med kokos, curry og mangold

Herlig hot fiskesuppe, til hutrende kjølige kvelder. Ingen tvil og at sensommeren er her og at høsten nærmer seg med stormskritt.
Da er det deilig med mat som varmer og minner fra en deilig sommer med mange lange, varme, late sommerdager både på vannet og på land, som denne  suppen, som er herlig krydret med thai smaker, og minner om sommer og sol.






8. september 2014

Plommechutney





 

Denne deilige plommechutneyen har jeg ikke laget med tanke på oppbevaring utover høsten, denne er en nytelse nå, og i ukene fremover, som kommer.
Den er laget av en halv kilo deilige plommer som jeg var så heldig å få i gave.
Bruk en stor kjele, tilsett plommer uten stein. Kokes hele dagen til den blir brun og tykk. Tilsett sukker, kanel og balsamico etter smak og dryss over valnøtter. 
Nydelig som tilbehør til ost, kjøtt eller bare som pålegg.

  

Vel bekomme!

2. september 2014

Gulasj

Gulasj er en mellomting mellom en suppe og en gryterett og er regnet som Ungarns nasjonalrett. Navnets egentlige betydning er, gjetermat og består av finskåret oksekjøtt i krydret saus med sesongens grønnsaker.




1. september 2014

Naan


Naan er et tradisjonelt indisk brød som er obligatorisk til all indisk mat. 
Her hos lager vi det ganske ofle, til det meste. Jeg lager det gjerne til gryter, supper, kebab, også som pitabrød, men det er en del tynnere enn det som du kjøper ferdig.
Naan - er et brød som er både mykt, sprøtt og seigt, alt på en gang.


30. august 2014

Rødbetsuppe

Denne suppen fikk vi servert på styremøte, hos vår styreleder Gunn Marit, i Osebakken andelsgård. Oppskriften er blitt til av Gunn Marit, Bente (daglig leder) og undertegnende i godt samarbeid. Den er virkelig god og rund i smaken med masse futt og antioksidanter.
Mitt absolutte første møte med rødbetsuppe, men dog ikke siste.


22. august 2014

Indisk blomkålpakora

Indisk rett som passer godt som tilbehør til indisk mat, som forrett, eller som lett snacks. Det er buketter av blomkål som dyppes i en tykk røre av kikertmel, og deretter stekes sprø i stekeovnen. 
Smaker himmelsk med mangochutney, yougurt naturett, masse koriander og naan, indisk brød.
  

21. august 2014

Superfrokost til superdamer

Grønnkål er den mæst næringsrike grønnsaken i verden, målt pr kalori og inngår i den grupen vi kaller supermat. Supermat er en fellesbetegnelse på mat fra naturen med særlig høye konsentrasjoner av viktige næringsstoffer.
Ingen annen grønnsak gir deg en så stor dose antioksidanter, jern og fiber, omega-3 og vitaminer i en munnfull. Motvirker kreft gjør den også.

Grønnkål var vanlig i norske kjøkkenhager frem til 1960 tallet, men forsvant dessverre når kjøkkenhagen ble borte. Den er relativ enkel å dyrke frem selv men den tar en del plass da planten blir ganske stor. Grønnkålen tåler tilogmed frost, den blir bare søtere og mildere i smaken, det er bare å børste av snøen og plukke det en trenger. 

Vi som er så heldig å ha en andeler i andelshage har jo fri tilgang til denne delikatessen fra juni og til langt utover vinteren, det kommer litt ann på hvor kaldt det blir. Vinteren 2013/14 plukket vi grønnkål på Osebakken Andelsgård helt frem til våronna begynte i april.

Jeg har endelig fått riktig sansen for grønnkål, inrømmer gjerne at jeg har brukt litt tid på det. Har funnet ut at ved siden av å være fantastisk sunn grønnsak så er den faktisk også perfekt til frokosteggene mine. Denne oppskriften er min store favoritt om dagen, bare MÅ ha den. Oppskriften er litt på slump og varieres litt fra dag til dag.


19. august 2014

Lun salat med beter, fetaost og peanøtter

 
En ny favoritt sommersalat seiler opp i voldsom fart. Denne salaten er et helt måltid i seg selv om du kombinerer den med litt Stranda spekeskinke og et riktig godt brød til.
Salaten er både salt og søt og er lett avhengighetsskapende!
 

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene