29. juli 2015

Antioksidantbomber

Ut på tur aldri sur :)
Høsten står for døren og det er høysesong for vandring i fjellet. Vi nordmenn elsker å pakke sekken og vandre ut i vår vakre natur, om det er ved sjøen eller på fjellet- vi har alle våre favoritter.Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.Frie oksygenradikaler er stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen.Kroppen klarer seg fint med et visst nivå av disse stoffene, men blir de for mye av dem kan de skade cellene våre. De kan blant annet skade arvestoffet vårt, DNA, slik at det dannes mutasjoner som, hvis de blir mange nok, kan gi kreftceller.Røyking, forurensing, stress og stråling kan øke kroppens produksjon av frie radikaler.Eksempel på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. Disse stoffene får vi i oss gjennom maten. Et kostholdt rikt på grønne, gule og røde frukter og grønnsaker gir tilstrekkelig med antioksidanter. 

Her finner du antioksidantene:

  • Nyper, valnøtter og solsikkefrø inneholder mye antiantioksidanter
  • Bær: Krekling, blåbær, hagebjørnebær, surkirsebær, ville bjørnebær, villjordbær, solsikkefrø, solbær og tyttebær
  • Grønnsaker, spesielt brokkoli, rødkål og grønnkål
  • Vin, te, spesielt grønn te, kaffe og sjokolade

 Her har jeg brukt mørk 80% sjokolade som jeg har smeltet i microbølgeovnen for så å dandere de utover på et bakepapir. (jeg brukte en spiseskje) 
Kutt opp toppingen, før du smelter sjokoladen, den stivner ganske raskt. 

Deretter strø over finhakket mandler, pistasj, dadler, kokos, sukat, gojibær og ellers det du liker eller som meg, finner i skuffen. Det varierer fra gang til gang, jeg lager nemlig disse antioksidantbombene mine ganske ofte, de er alltid med på tur.

Fordel små munnfuller med smeltet sjokolade utover et bakepapir, og dryss over godsakene. Den observange har fått med seg at det ikke er bakepapir her, jeg var litt rask på labben, og glemte å ta bilde.

 
Her er de ferdige antioksidantbombene mine. Oppbevar dem i en eske i kjøleskapet. Sett de langt bak, ellers blir de borte.
God tur og vel bekomme!
1 kommentar:

Anonym sa...

Goodie! :)

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene