4. september 2012

Bolleblomkål suppe




Det finnes knapt noe enklere og bedre å spise i en stressende hverdag enn suppe. 
 Jeg elsker denne blomkålsuppen laget med kraftige smaker av økologisk blomkål.
Blomkål er en fantastisk grønnsak som er rik på både kalium, C-vitamin og jern.


    Blomkålene på Århus Andelsgår hvor jeg er andelshaver er nå i ferd med å bli modne.

    Blomkål i lange baner



    Dette blomkålet hentet jeg på gården for et par timer siden. Ferskere enn det blir det jo ikke
    Du trenger:


    2 blomkåhoder
    1 finhakket løk
    5 cm av en purre, finhakket
    2 ss olivenolje
    6 dl grønnsakskraft
    2 ss rømme, jeg foretrekker den økologiske fra Rørosmeieriet
    1 brokkoli, i små buketter

    200 gram pillede reker
    1 teskje karri
    Salt og pepper
     2 spiseskjeer finhakket gressløk 

    Kutt blomkål i biter og fres den sammen med løk og purre i en kjele med olivenolje. Tilsett kraft. La det koke til blomkålen er mør. Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser til suppen er helt glatt.  Smak til med salt og pepper.Tilsett rømmen og kok opp en gang til.

    Fres brokkolibukettene raskt i en varm stekepanne med litt olivenolje og krydre med salt, pepper og karri. Når den er stekt legger du i rekene, bare sånn at de trekker til seg smakene fra oljen og krydderet og samtidig blir varme.  

    Server suppen i suppeboller og tilsett brokkolibuketter, reker og gressløk i som garnityr.




    For å lage suppeboller trenger du: 

    7,5 dl lunket vann
    700 gram sammalt hvetemel
    150 gram sammalt rug
    150 gram fint hvetemel
    1 ts havsalt
    1/2 pk tørrgjær

    Bland sammen alle inngrediensene i en bolle, bortsett fra 1 dl vann. Elt deigen godt, eller bruk kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig sper du med den siste dl men vann litt etter litt. Deigen er ferdig når den smidig, slipper bollen og har en blank overflate. 
    Dekk til og la den stå på benken til heving i en time.

    Ta deigen ut på melet bakebord og form den til fem boller. Ta de over på et bakebrett med bakepapir. Klipp et kryss i toppen på bollene. Dekk de til med et klede og la de heve til dobbel størrelse, det tar omtrent en time.






    Stek bollene midt i ovnen på 220 grader i 30-40 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

    Når du skal servere bollene skjærer du skalken av bollen og tar ut innmaten i den. Fyll opp med den tykke kremede blomkålsuppen og server.


    Vel bekomme!

    Ingen kommentarer:

    Norges beste eplekake, med rørosrømme.

    Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

    De mest populære innleggene