14. april 2012

Speltbrød


Spelt er et kornslag fra oldtiden, også kalt urhvete. Det er langt sunnere og mye bedre på smak enn vanlig hvetemel.









De ulike korn-og meltypene av - helkorn, kli, klemt, flak, sammalt og siktet - har alle ulike bakeegenskaper. Brødet blir derfor best når det bakes av flere korn- og meltyper.

Dette speltbrødet er også bakt med soyamel, som gir ekstra protein.







Til et speltbrød trenger du: 

1 dl appelsinjucie
1 dl vann
1/2 ss rapsolje
2ts maltekstrakt
25 gram fersk gjær
1/4 ts gurkemeie
1/4 ts malt allehånde
3 ss gresskarkjærner
1/4 ts malt karve
1/2 ts salt
3/4 dl hel spelt (bløtlagt i 8 timer i 3/4 dl vann)
4 ss soyamel
3ss hirseflak
2 dl sammalt spelt
ca: 7 dl siktet spelt
ca: 1/2 dl klemt spelt til utbaking


Bland sammen lunken veske, gjær i biter, krydder og smaktilsettinger, helkorn i bløtevann og alt det andre tørre unntatt siktet spelt og bladn det på sakte fart i kjøkkenmaskinen til alt er blandet.
Tilsett så halvparten av det siktede speltet og kjør maskinen på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett så resten av melet og fortsett med maskinen på lav hastighet til alt melet er eltet inn i deigen. Elt så deigen i noen minutter til den slipper bollen.

Om deigen nå ikke klebrer seg på fingrene når du tar på den er den ferdig, klebrer den må du tilsette en 1/2 dl mer spelt og gjenta prosessen

 





La deigen heve under plastfolie til dobbel størrelse i 30-40 minutter.

Ta så deigen over på benken og rull deigen med klemt spelt ut til en pølse. Den skal passe i formen på 11/2 liter og den må være godt smurt.
La nå brødet heve under plastfolie til det er dobbelt i størrelse.

Spray vann på brødet og stek det i stekeovnen i 45-55 minutter ved 200 grader på rist på nederste rille.



Vel bekomme!








Ingen kommentarer:

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene