Våren er kommet når en kan tusle ut i hagen og hente inn fersk gressløk til eggerøren- en lørdags morgen i april.
Både egg og laks inneholder mange vitaminer og mineraler som gjør undreverker for kroppen vår. De inneholder også viktige animalske proteiner som er byggestenene i kroppen vår.
Servert på speltbrød er dette supermat. Oppskrift på speltbrød kommer nederst på siden.
Eggerøre til to store brødskiver:
- 4 økologiske egg
- 4 ss matfløte
- en liten håndfull gressløk
- 1/4 ts salt
- 1/4 ts nykvernet pepper
BLand sammen alle ingrediensene lett, med en gaffel. Det skal ikke piskes, bare blandes sammen. Stek eggerøren på medium sterk varme i en stekepanne tilsatt 1 ts meierismør. Bruk en slikkepott til å røre forsiktig frem og tilbake i eggerøren. Når den er nesten stiv, skrur du av varmen og setter stekepannen til side.
Smør brødskivene, legg på rikelig med røkelaks i skiver. Litt småbladet salat, fordel eggerøren på toppen og kvern litt sort pepper på en gang til.
Så er det bare å nyte :)
Vel bekomme!
Her er oppskriften på speltbrød.
Spelt er et kornslag fra oldtiden, også kalt urhvete. Det er langt sunnere og mye bedre på smak enn vanlig hvetemel.
De ulike korn-og meltypene av - helkorn, kli, klemt, flak, sammalt og siktet - har alle ulike bakeegenskaper. Brødet blir derfor best når det bakes av flere korn- og meltyper.
Dette speltbrødet er også bakt med soyamel, som gir ekstra protein.
Til 1 stk speltbrød trenger du:
- 1 dl appelsinjucie
- 1 dl vann
- 1/2 ss rapsolje
- 2ts maltekstrakt
- 25 gram fersk gjær
- 1/4 ts gurkemeie
- 1/4 ts malt allehånde
- 3 ss gresskarkjærner
- 1/4 ts malt karve
- 1/2 ts salt
- 3/4 dl hel spelt (bløtlagt i 8 timer i 3/4 dl vann)
- 4 ss soyamel
- 3ss hirseflak
- 2 dl sammalt spelt
- ca: 7 dl siktet spelt
- ca: 1/2 dl klemt spelt til utbaking
Bland sammen lunken veske, gjær i biter, krydder og smaktilsettinger, helkorn i bløtevann og alt det andre tørre unntatt siktet spelt og bladn det på sakte fart i kjøkkenmaskinen til alt er blandet.
Tilsett så halvparten av det siktede speltet og kjør maskinen på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett så resten av melet og fortsett med maskinen på lav hastighet til alt melet er eltet inn i deigen. Elt så deigen i noen minutter til den slipper bollen.
Om deigen nå ikke klebrer seg på fingrene når du tar på den er den ferdig, klebrer den må du tilsette en 1/2 dl mer spelt og gjenta prosessen
La deigen heve under plastfolie til dobbel størrelse i 30-40 minutter.
Ta så deigen over på benken og rull deigen med klemt spelt ut til en pølse. Den skal passe i formen på 11/2 liter og den må være godt smurt.
La nå brødet heve under plastfolie til det er dobbelt i størrelse.
Spray vann på brødet og stek det i stekeovnen i 45-55 minutter ved 200 grader på rist på nederste rille.
Vel bekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar