26. januar 2012

Marked for arktiske delikatesser i Tyskland




Isskulptur laget av kjøkkensjef Johnny Trasti på Sorrisniva 

Isskulptur laget av kjøkkensjef Johnny Trasti på Sorrisniva.


Reinkjøtt, reker fra Lyngen og multer fra Rolvsøy gjør stor suksess på Grüne Woche i Berlin. Nord-Norge er i år presentert med utstillere fra 23 bedrifter, og tyske messegjester trekkes mot standens tørrfiskgjel og kunstferdige isskulpturer.



Fotograf: John Riise.

Fersk kjøtt og suppe

Som mat-entusiast så elsker jeg alt som er nytt og spennende i matverden. 
Være seg en ny kokebok, en ny serie med kjeler, et nytt produkt jeg kommer over i en matbutikk, en ny rett eller en ny rett laget på en ny måte. 
Alt må testes og prøves...
Men like sikkert som at årstidene forandrer seg så kommer lengselen etter det gode gamle. 
Barndoms minner og gode smaker, alle årstidene har sin egen sjarm. 
Høsten er tiden for varmende supper, mat som er mager og smakfull. 

Med andre ord så er tiden inne for en runde med Fersk kjøtt med sur søt saus og suppe.





Til fire-seks personer så trenger du:

1,5 kilo høyrygg av storfekjøtt
så mye vann at det dekker kjøttet
2 laubærblad
1 løk, delt i fire
1 gulrot, delt i fire
15 sorte pepperkorn
150 gram hodekål i strimler
3 gulrøtter, i biter
100 gram knollselleri eller persillerot, i biter
100 gram kålrot, i biter
1 ts salt

Legg kjøttet i gryten og hell i vann til det dekker kjøttet. Ha i laubærblad, løk og gulrot. Kok opp og skum av eggehvitestoffene som danner seg på toppen. Dette gjør du for å få en klar og fin kjøttkraft. Deretter tilsetter du pepper og lar kjøttet trekke i 1,5 til 2 timer til kjøttet er mørt.
Tilsett grønnsakene og la de koke med de siste 20 minuttene.



Løksaus:

1 stor løk
2 ss margarin
2 ss hvetemel
5 dl av kjøttkraften
2 ss sukker
1-2 ss eddik

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen. 
Rør godt mellom hver speing. Kok opp og la sausen putre og koke i 10 minutter for å få bort melsmaken. Smak til med eddik, sukker og salt. Smak deg frem, sausen skal ha en mild sur-søt smak.



Server suppe med grønnsaker først i måltidet, neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus.
Gjerne med flatbrød til.

 

Hjemmebakt flatbrød

Her får du oppskriften på herlig, sprøtt hjemmelaget flatbrød. 
Kunsten å bake flatbrød har gått mer og mer i glemmeboken. men en gang var det selve matbrødet her til lands. 
Det er lange tradisjoner i flatbrødbaking og selve bakinga er en kunst som har gått i arv gjennom generasjoner. 



Du trenger: 

7 dl vann
1 kg grovbakstmel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbaking
Du trenger takke, kjevle, to bakstepinner og melkost.
Bland salt og mel i en bakebolle. Kok opp vann og hell det over. 
Avkjøl noe og elt deigen sammen. Deigen skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet til den er kald helt igjennom. Deigen kan ligge i kjøleskapet til neste dag. Del deigen i like emner ca. 100 g per emne til ei vanlig stor takke.

Ha godt med byggmel på bakebordet og kjevl fra midten og utover til ei tynn stor leiv. Pass hele tiden på at leiven er løs på bordet og børst av løst mel når leiva er ferdig.

Flytt leiven over på varm takke ved hjelp av bakstepinnen. Den siden som var opp på bakebordet skal være ned på takken. Børst så av løst mel og dra over rullen slik at flatbrødet fester seg til takka og ikke krymper.

Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. 




 Flatbrødet oppbevares kaldt og tørt.



Velbekomme!

24. januar 2012

Lavkarbo-brød




Dette er et saftig, velsmakende og godt brød. Spesielt egnet for de som ikke tåler hvitt mel. Et brød som stabiliserer blodsukkeret og gir en metthetsfølelse som varer.



Til ett brød trenger du:
4 egg
6 dl hvetekli, jeg har noen ganger brukt havrekli men da blir det mer kompakt
1,5 dl rømme, jeg har flere ganger brukt Gresk Yougurt og det funker helt greit
1 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
4 ss linfrø
1,5 ts bakepulver
1 ts salt
3 ss rapsolje

Visp eggene i en bakebolle og tilsett resten av ingrediensene.
Stekes i en smurt brødforrm eller en brødform kledd med bakepapir på 180 grader i 50 minutter på nederste rille.







Velbekomme!

22. januar 2012

Petit Lasagna



Muffinsformen som jeg kjøpte meg for mange år siden får stadig nye bruksområder her i huset.
 Ikke lenger bare til muffins, jeg har oppdaget at det meste kan lages i små størrelser. 
Små muffins, små macaroni & cheese, små omeletter og små frittala er bare noen av bruksområdene. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Her er oppskriften på små lekre lasagne, perfekt på en buffet, et tapasbord eller som et innslag på jentekvelden.



Til 12 mini lasagne trenger du:

Kjøttsaus

    400 gram karbonadedeig
  • 1 finhakket løk
  • 3 fedd finhakket hvitløk
  • 1 boks grovhakkede tomater 
  • 1 lite glass tomatpurè
  • 1 dl vann
  • 2 stilker finhakket selleristang
  • 1/2 dl finhakket persille
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket majoram
  • 1 ts tørket estragon
  • 1 laubærblad
  • 1 klype malt kanel
  • 1 ts salt 
  • 1/2 ts grovmalt sort pepper
Varm opp oljen i en kasserolle og tilsett kjøttdeig, løk og hvitløk. Stek til løken er myk og tilsett så resten av ingrediensene. La tomatsausen stå å putre og koke i tre til fire timer. Da får du en intens tykk mørk tomatsmak med god sødme.



Ostesausen

  • 2 ss margarin
  • 1 ss hvetemel
  • 1 dl melk
  • 1 klype muskattnøtt
  • 3 dl cottage cheese
  • 3 ss reven parmesan
  • salt og hvit pepper
Smelt margarin og tilsett hvetemel. Spe med melken og rør til en klumpefri saus. Så tilsetter du cottage cheese, parmesan og muskatt, og smak til med salt og hvit pepper. La sausen småkoke på svak varme et par minutter.

Så trenger du en pakke rispapir og revet mozarella.




Fremgangsmåte
 
Legg rispapiret mellom to våte håndklær så løsner papirene fra hverandre og det blir lett å ta av ett og ett. 
Ha en dråpe olivenolje i hver form og pensle oljen utover formen lett. 
Del et rispapir i fire deler og begynn med å legge et rispapir i formen. Så legger du i en ss med ostesaus og en ss med kjøttsaus.
 Legg så i et nytt rispapir men pass på å legg det sånn at du får en stjerneform av rispapiret i endene som stikker ut på toppen.
Så legger du i et ss med ostesaus en ss med kjøttsaus og litt reven mozarella på toppen. 
Det samme gjør du med de neste 11 mini lasagne.




Sett brettet med lasagne på rist nest nederst i stekeovnen og stek de på 180 grader i ca: 30 minutter eller til rispapiret har fått en fin gyllen farge. 
Det er viktig å steke lasagne lenge nok ellers har de lett for å revne i bunnen.




Server med en frisk salat og brød etter smak.

Vel bekomme!

2. desember 2011

Økologiske nyheter!

Økologisk produksjon

Mattilsynet har bedt VKM vurdere i hvilken grad forskning kan påvise om det er forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat og produksjonsform. Og i tilfelle, hva dette betyr for mennesker, dyr og planter.

VKM skal også vurdere i hvilken utstrekning internasjonal forskning på økologiske produksjonsmetoder har relevans for norske forhold. Mattilsynet har dessuten behov for å få dokumentert om det foreligger spesielle norske forhold som Mattilsynet må ivareta i internasjonalt arbeid med regelverket for økologisk produksjon.
Felles for økologisk landbruksproduksjon er at det reguleres gjennom et til dels meget detaljert produksjonsregelverk, og at det er spesielle godkjenningsordninger for å kunne merke eller markedsføre et økologisk produkt.
Ofte blir økologisk mat omtalt som sunnere, bedre og mer eksklusiv enn tilsvarende konvensjonell mat. Imidlertid finnes det også artikler som hevder det motsatte, og påstår at økologisk mat verken er sunnere, eller at produksjonen er mer miljøvennlig eller har bedre dyrevelferd enn konvensjonell mat. Mattilsynet er kjent med at det pågår forskning på området økologisk produksjon, både nasjonalt og internasjonalt.
Vedlagt nedenfor er bestillingen fra Mattilsynet til VKM.
Kontaktperson i Mattilsynet
Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i seksjon for planter, økologi og GM, hovedkontoret

16. oktober 2011

Frikassè av Lam

Frikasse er husmannskost på sitt beste. Servert med herlige høstgrønnsaker, i en saus kokt på kraften av kjøttet og grønnsakene, er dette en klassisk søndagsmiddag.



6. oktober 2011

Tilsetningsstoffer som kan gi allergi eller overfølsomhetsreaksjoner | Tilsetningsstoffer | Merking | matportalen.no - Informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter

Tilsetningsstoffer som kan gi allergi eller overfølsomhetsreaksjoner | Tilsetningsstoffer | Merking | matportalen.no - Informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter

Ales mexicanske kylling-Enchiladas




En tid i min ungdom bodde jeg et par år i California.
Jeg bodde da i Berkely utenfor San Fransisco.
Det var en opplevelse for en ung dame som meg å komme til storbyen og få oppleve smaker fra mange nye verdenesdeler.
Jeg kom tross alt fra Ålesund og hadde vokst opp på sild og poteter :)

Alejandro som var boss på Manuels lærte meg å lage denne enchiladaen som er en smaksbombe og et fast innslag hjemme hos oss. Går det for lang til siden jeg laget den sist så blir det spørsmål etter "kylling enchiladaen min"

Dette er en stor oppskrift som fort rekker til 6 voksne personer.

Oppskriften er som følger:
  • 6 stk stekte kyllingbrystkuttet i 5 mm tynne skiver
  • 1 pk maistortillas
  • lettrømme
  • litt purreløk
  • 1 revet cheddarost
  • 1 porsjon salsa eller salsa fresca etter valg
  • 1 porsjon guacamole



Til sausen trenger du:
  • 1 boks grovhakkede tomaterer
  • 5 dl god sterk kyllingkraft, fond eller buljong
  • 2 stk røde paprika
  • 3 stk tomater
  • 2 stk chili uten frø
  • 1 løk
  • 4 hvitløkfedd
  • 20 gram kokesjokolade
  • salt
Ha tomatene og kyllingkraften i en kjele og kok opp.
I mellomtiden så vasker og kutter du paprika, tomater, chili og løk i biter.
 Sett de på rist under grillen i stekeovnen på sterk varme og grill de på begge sider til de er gyldne, litt mørke på begge sider.
Når de er ferdig så tilsetter du de i kraften som har kokt opp.
Så bruker du stavmikseren på kyllingkraften, tomat og grønnsakene til du får en glatt og fin saus.
La sausen koke på svak varme til den tykner og smak til med litt kokesjokolade og salt.






Enchiladaen lager du ved å dyppe en tortilla i sausen, fylle den med kylling og mere saus og legge den i en ildfast form.
Så gjentar du den samme prosessen med de resterende syv maistortillaene.
Er de mere kylling igjen så legger du det på toppen og fordel resten av sausen over de fylte enchiladaene. 
Strø over reven cheddarost og stek midt i ovnen på 180 grader i ca: 30-40 minutter til osten er gyllen.






Ved servering legger du rømme og purreløk på og enchilada smaker supert med kokt ris, salsa og guacamole.




Salsa Fresca
  • 6 stk tomater finhakket
  • 1 stk løk finhakket 
  • 10 skiver med hermetisk jalapeno finhakket 
  • 1 neve med coriander finhakket
  • saften av en lime
  • 1/2 ts salt
Bland alt godt og la det stå og trekke til resten er ferdig.












Guacamole
  • 2 modne avokado
  • 2 ss salsa fresca
  • saften av en halv lime
  • 1/2 ts salt
Bland alt med en gaffel, det skal være litt avokadoklumper i den.






Vel bekomme!

27. september 2011

Solskinnsboller med blåbær og vaniljekrem

Solskinnsboller er jo perfekt å lage nå i dette fantastiske høstværet vi har. Jeg har valgt litt sommerlige blåbær, så forlenger jeg sommeren litt til.

Til 20 boller trenger du:
  • 100 gram smør
  •  5 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 700 gram hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 pk tine vaniljekrem
  • 100 gram blåbær
  • Litt skivede mandler
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 egg
Smelt smøret i en kaserolle og tilsett melken. Når melken er fingervarm rundt 38 grader heller vi den over i bollen til kjøkkenmaskinen. Tilsett sukker, kardemomme og 3/4 av hvetemelet og gjæren og kjør maskinen på medium hastighet til alt er godt blandet. Ta plastfolie over bollen og la deigen heve til dobbel størrelse.

Kjør så deigen igjen og tilsett nå resten av melet og elte deigen til den slipper sidene i bollen. Ta deigen ut og del den i 20 emner. Legg en ss vaniljekrem på hver bolle og legg på noen blåbær og noen skivede mandler. Strø på litt brunt sukker.
Sett deigen til heving et lunt sted i ca 30 minutter. Knekk et egg oppi en bolle og pisk det med en gaffel. Pensle så bollene med egg.
Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter til de er gyldne.

Lykke til!




Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene