20. september 2012
14. september 2012
Plomme og Rosin Chutney
Det som ikke kan fryses eller tørkes, kan selvsagt syltes.
Plommechutney smaker himmelsk til en godt moden Brie, til viltmat, svinekjøtt for ikke å snakke om både til and og kalkun.
Vi fråtser jo på denne tiden i disse deilige plommene. Det er bare å få de på glass og nyte plommene til langt utover vinteren.
13. september 2012
Grønnsaksuppe Tidlig Høst
Sommeren er på hell, høsten har så vidt begynt å gjøre seg bemerket, med tempraturer som fort synker om kveldene og vi har kjøligere morgener.
Vi som er så heldig at vi kan høste våre egne økologiske grønnsaker i åkeren.
Vi fråtser nå.
Men også i hyllene i butikkene er utvalget på sitt beste nå, av smakfulle norske grønnsaker som strutter av vitaminer og mineraler, velg de økologiske.
Vi fråtser nå.
Men også i hyllene i butikkene er utvalget på sitt beste nå, av smakfulle norske grønnsaker som strutter av vitaminer og mineraler, velg de økologiske.
Denne suppen er litt tager hva man haver, og inneholder bare et lite utvalg av hva du kan tilsette.
Jeg benytter meg det som frister mest i åkeren, nå kommer det nye grønnsaker hver uke.
Jeg lager en stor gryte, det mer enn nok, til store og små, både en og to dager.
Begynn med 1,5 liter med god grønnsakskraft. Det kan godt være buljong, eller fond.
Ha den i en vid stor kjele og tilsett det du vil ha av grønnsaker.
Her er min oppskrift:
1.5 liter god sterk buljong
3 stk poteter, kuttet i terninger
2 stk gulrøtter, kuttet i terninger
1 stk knutekål, kuttet i terninger
1 stk lite blomkål, i små buketter/biter
2 neper, kuttet i terninger
10 sideskudd med brokkoli
20 stk renset favabønner
3 pølser med mye smak som Chorizo eller Bratwurst
Jeg begynner med å tilsette potetene som trenger lengst koketid.
Så tilsetter jeg gulrøtter, knutekål og neper og lar suppen koke i 10 minutter.
Deretter tilsetter jeg blomkål, brokkoli, favabønner og pølsebiter til slutt som bare trenger et par minutter i gryten så er alt klart.
Det smaker ekstra godt med godt brød til denne enkle suppen.
Jeg har fått øynene opp for dette eltefrie brødet som alle blogger om nå om dagen, og det er virkelig noe å anbefale.
Det er enkelt å lage men det krever planlegging siden du må sette deigen kvelden før du skal spise brødet, siden det skal heve i 12-18 timer på kjøkkenbenken.
Men, det gjør seg jo selv og det er verdt å vente på!
Her har du oppskriften på mitt "No knead bread" med cheddar
500 gram hvetemel
175 gram god cheddarost eller annen ost med mye smak
1 ts fersk gjær eller 1/2 ts tørket
1 ts havsalt
4.2 dl vann
Bland mel og revet cheddar godt først.
Tilsett tørrgjær i melet. Bruker du fersk blander du den ut i litt av vannet. Så tilsetter du salt og vann.
Deigen skal nå stå å vile på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Pakk den godt inn i plastfolie så den beholder fuktigheten.
Ta så frem et stykke matpapir og strø det med godt med mel. Hell deigen over på papiret og brett deigen en 5-6 ganger. La deigen ligge på bakepapiret og dekk dekk det med et klede. Det skal nå hvile i 2 timer til.
I mellomtiden setter du en støpejernsgryte på rist i ovnen på 240 grader. Du trenger en gryte som tåler høy temperatur.
Når deigen har hevet ferdig tar du gryten forsiktig ut av ovnen, den er veldig veldig varm. Jeg bruker et par ss med havregryn i bunnen så slipper brødet lettere når det er stekt.
Hell så bare den melete deigen over i gryten.
Sett på lokk og stek den i 30 minutter.
Ta så av lokket og stek den i 15 minutter til.
Ta så av lokket og stek den i 15 minutter til.
La den avkjøle seg på rist.
Vel bekomme!
4. september 2012
Bolleblomkål suppe
Det finnes knapt noe enklere og bedre å spise i en stressende hverdag
enn suppe.
Jeg elsker denne blomkålsuppen laget med kraftige smaker av økologisk
blomkål.
Blomkål er en fantastisk grønnsak som er rik på både kalium, C-vitamin og jern.
Blomkålene på Århus Andelsgår hvor jeg er andelshaver er nå i ferd med å bli modne.
Blomkål i lange baner
Dette blomkålet hentet jeg på gården for et par timer siden. Ferskere enn det blir det jo ikke
Du trenger:
2 blomkåhoder
1 finhakket løk
5 cm av en purre, finhakket
2 ss olivenolje
6 dl grønnsakskraft
2 ss rømme, jeg foretrekker den økologiske fra Rørosmeieriet
1 brokkoli, i små buketter
200 gram pillede reker
1 teskje karri
Salt og pepper
2 spiseskjeer finhakket gressløk
Kutt blomkål i biter og fres den sammen med løk og purre i en kjele med olivenolje. Tilsett kraft. La det koke til blomkålen er mør. Kjør suppen i en blender
eller bruk en stavmikser til suppen er helt glatt. Smak til med salt og pepper.Tilsett rømmen og kok opp en gang til.
Fres brokkolibukettene raskt i en varm stekepanne med litt olivenolje og krydre med salt, pepper og karri. Når den er stekt legger du i rekene, bare sånn at de trekker til seg smakene fra oljen og krydderet og samtidig blir varme.
Server suppen i suppeboller og tilsett brokkolibuketter, reker og gressløk i som garnityr.
For å lage suppeboller trenger du:
7,5 dl lunket vann
700 gram sammalt hvetemel
150 gram sammalt rug
150 gram fint hvetemel
1 ts havsalt
1/2 pk tørrgjær
Bland sammen alle inngrediensene i en bolle, bortsett fra 1 dl vann. Elt deigen godt, eller bruk kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig sper du med den siste dl men vann litt etter litt. Deigen er ferdig når den smidig, slipper bollen og har en blank overflate.
Dekk til og la den stå på benken til heving i en time.
Ta deigen ut på melet bakebord og form den til fem boller. Ta de over på et bakebrett med bakepapir. Klipp et kryss i toppen på bollene. Dekk de til med et klede og la de heve til dobbel størrelse, det tar omtrent en time.
Stek bollene midt i ovnen på 220 grader i 30-40 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Når du skal servere bollene skjærer du skalken av bollen og tar ut innmaten i den. Fyll opp med den tykke kremede blomkålsuppen og server.
Vel bekomme!
1. september 2012
Tomat & Mozzarella Tårn
Til dette tårnet trenger du:
- Ferske tomater
- Fersk Mozzarella
- Fersk basilicum
- God olivenolje
- Havsalt
- God Balsamico eddik
Nyplukkede tomater fra Århus andelsgård
Disse Møøzzarellaene fant jeg på Mersmak i Skien
Kutt tomatene i 4-5 mm store skiver. Kutt mozarella i like store skiver. Til et tårn trenger du tre av hver.
Grovhakk basilikum, spar noen blad til pynt.
Hell olivenolje over tårnet fra toppen så det renner ned på sidene. Dryss på litt havsalt på tårnet og litt i oljen på tallerkenen.
Gjør det samme med basilikumen.
Ha noen dråper balsamico i oljen på tallerkenen, ikke formye, den skal ikke dominere smakene.
Pynt med basilikum.
Server med masse ferskt brød for å få med all oljen.
Vel bekomme!
28. august 2012
Min versjon av Soup Nazi`s indiske Mulligatawny suppe
Elaine: "Do you need anything?"
Kramer: "Oh, a hot bowl of Mulligatawny woud hit the spot."
Eliane: "Mulligatawny?"
Kramer: "Yeah, its an Indian soup. Simmered to perfection by one of the great soup artisans in the modern era."
Elaine: "Oh, Who? The soup Nazi?"
Kramer: "He is not a nazi. He just happend to be a little eccentric." " You now, most geniuses are."
Utdrag fra Seinfeld - episoden som gikk på Tv i 1995 :-)
I love this soup!

Herlig suppe, kanongod, full av smak, flotte farger ikke minst sunn og mettende. En slager. Kombinasjonen av eple, ingefær og chili er en fantastisk.
Jeg halverer den om det er til to personer, det fungerer også helt fint. Den passer også perfekt til tigerreker. Dette er min forenklede versjon av den Indiske kyllingsuppen.
LANGTIDSHEVET LANDBRØD
Kramer: "Oh, a hot bowl of Mulligatawny woud hit the spot."
Eliane: "Mulligatawny?"
Kramer: "Yeah, its an Indian soup. Simmered to perfection by one of the great soup artisans in the modern era."
Elaine: "Oh, Who? The soup Nazi?"
Kramer: "He is not a nazi. He just happend to be a little eccentric." " You now, most geniuses are."
Utdrag fra Seinfeld - episoden som gikk på Tv i 1995 :-)
I love this soup!
Herlig suppe, kanongod, full av smak, flotte farger ikke minst sunn og mettende. En slager. Kombinasjonen av eple, ingefær og chili er en fantastisk.
Jeg halverer den om det er til to personer, det fungerer også helt fint. Den passer også perfekt til tigerreker. Dette er min forenklede versjon av den Indiske kyllingsuppen.
DU TRENGER
1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rød chili, finhakket (ta bort frøene, om du foretrekker den noe mildere)
1 ss frisk ingefær, revet
2 ss solsikkeolje
2 gulrøtter, grovt revet
2 stangselleri, finhakket
2 epler, grovt revet
3 ts karri
1 liter kyllingkraft eller utblandet kyllingfond
2 dl matfløte eller kokosmelk
4 kyllingfileter, kuttet i spisestore biter
hvit nykvernet pepper
eventuelt salt
frisk hakket koriander eller bladpersille
grovhakkede cashewnøtter
Hakk opp og riv som angitt ovenfor, slik at du har alt klart før du setter i gang. Start med å frese løk, hvitløk, chili og ingefær i solsikkeolje på middels varme, til løken blir blank og myk. Tilsett gulrøtter, epler og karri og la dette surre med etminutt, før du tilsetter kyllingkraften. Kok opp og la det småkoke i ca 10-15minutter.
Krydre med salt og litt nykvernet hvit pepper underveis.
Tilsett kyllingbitene og matfløten i suppegryta og gi suppen et lett oppkok.
Smak til med mer salt og hvit pepper (om nødvendig), og strø finhakket koriander og cashewnøtter over, ved servering.
Serveres med grovt brød, gjerne hjemmebakt.
Her kommer et forslag!
Her kommer et forslag!
LANGTIDSHEVET LANDBRØD
Inspirert av den kjente New York bakeren Jim Lahey har jeg begynt å
eksperimentere med disse nydelige bakverkene. Dette brødet trenger ikke
eltes. Her bruker vi mye veske og lite gjær og lar tiden gjøre jobben
for oss. Brødet skal stekes i form i ovnen, jeg brukte min gamle
leirgryte og resultatet var nærmest perfekt!
Dette trenger du:
400 gram hvetemel
190 gram siktet rugmel
10 gram salt
1/2 ts tørrgjær
4,5 dl kaldt vann
0,5 dl olivenolje
Bland sammen mel , salt og gjær i en bakebolle og rør så inn resten av
ingrediensene til en løs seig masse.
Dekk bollen til med en plastpose og
la brødet stå på kjøkkenbenken å heve i ca: 20 timer.
Hell så deigen ut på et melet bakepapir og brett kantene på brødet inn
mot midten med en bakespade til du får et rundt melet brød.
Snu brødet
og legg det tilbake i bakebollen med brettekanten opp og hev i omtrent
to timer til..
Bruker du en leirgryte sånn som jeg gjorde så må den ligge et par timer i bløt før du bruker den.
Når det er en halv time igjen av hevetiden så setter du leirgryten inn i
stekeovnen og stiller den inn på 250 grader, og lar den stå det til
brødet er ferdig hevet.
Ta så gryten ut av ovnen og hell deigen over i gryten, sett på lokket og
sett den tilbake i ovnen. Stek en halv time, skru så ned temperaturen
til 220 grader, stek i 20 minutter til, og
ta formen ut av ovnen.
La brødet kjøle seg ned litt i formen før du velver den ut og legger den på en rist.
Vel bekomme!
27. august 2012
Matfestivalen Mersmak 2012
Matfestivalen Mersmak i Skien 2012 var en suksess fra A til Å leser jeg i dagens varden, det er det heller ingen tvil om. Festivalsjef i Mersmak, Magne Dyrland, var svært godt fornøyd med både gjennomføringen og oppslutningen på årets festival. Mellom 50.000 og 60.000 mennesker besøkte festivalen på fredag 25. og lørdag 26. August.
Jeg var selvsagt der og sugde til meg atmosfæren, snakket med småprodusenter og ikke minst handlet varer jeg vanligvis ikke finner på supern på hjørnet.
Første stand jeg gikk på var Århus
Andelsgård. Århus Andelsgård er for dere som ikke har fått det med dere
en økologisk andelsgård på Århus, tre kilometer nord for Skien. Gården
produserer økologiske grønnsaker, bær og urter.
Mer innformasjon om Århus finner du her: http://www.arhus.origo.no/
Her er det Gunn Marit som er en av entusiastene bak planene om en ny andelsgård i Porsgrunn, Osebakken Andelsgård. Osebakken Andelsgård planlegger oppstart våren 2013, i samarbeid mellom Osebakken Vel og Borgestad gård, og med god inspirasjon fra Århus Andelsgård. Dette er et helt nytt tilbud som er for hele Grenland.
Se mer på facebook sidene https://www.facebook.com/OsebakkenAndelsgard
Se mer på facebook sidene https://www.facebook.com/OsebakkenAndelsgard
Bente Bråthen er matentusiast, styreformann og andelshaver i Århus og Mette Kristensen er foruten å være daglig leder av Frisebrygga Mat & Vinhus i Porsgrunn, en sprudlende matentusiast og også andelshaver på Århus.
Litt lenger ned i gata fant jeg Bakke Gårdsbakeri
som holder til i Simonstranda, på komunegrensa mellom Modum og Sigdal. Hovedproduksjonen på gården er melk og kjøttprodukter. I tillegg drives det med nisjeproduksjon av flatbrød, sigdalskling og julekaker.
Andre produkter er gelèer og syltetøy, produsert på skogsbær og gårdens egen usprøyta bær og frukter. De produserer også hjemmelagd spekepølse produsert av eget storfeslakt.
Jeg falt for gele i forskjellige smaker og disse fantastiske knekkebrødene med økologisk svedjerug og speltkli med smak av urter og havsalt.
Kan virkelig anbefales!
For mer informasjon: www.eventyrsmak.no
Atter en lekker stand
Oliven i alle typer og smaker!
Fjell Telemark med egen grill og kafe
Slow Food Telemark hadde stand med informasjon om deres virksomhet og programmet for 2012.
Mer innformasjon på www.slowfoodtelemark.org
Tom Gulliksen var konfransier i år, som alle andre år, og er alltid like hyggelig å høre på.
Linnea Finnskogen lager fantastiske
bærsiruper av skogs- og hagebær.
Jeg valgte meg disse tre med tanke på deilige oster, desserter, kaker, viltstek, iskrem, smoothies og sikkert mye mye mer :)
Her finner du mer informasjon: www.linnea-finnskogen.no
Cateringfirma i Skien
Giuseppe Giusti
er et selskap i Italia som startet i 1598 med å produsere balsamicoeddik og oljer i Modeno. Nå feirer de selskapets fjerde århundre og de har produsert balsamicoeddik i samme hus siden 1605. Topp kvalitets druer, naturlig gjæring og lang lagring gir denne fantastiske balsamiceddiken smak til Nord Italias kjøkken og nå også våre.
Jeg valge meg en med fikensmak og en med smak av trøfler samt flere gode olivenoljer.
Hjemmelaga flatbrød fra Morgedal
Honning fra Telemark
Klingeling med sine kanongode Kling og flatbrød holder til på osebakken i Porsgrunn. Her representert med mannen men det er så vidt jeg vet Gunn Marit som driver dette firmaet men god hjelp av familien når det stormer som verst.
Mer informasjon: www.klingeling.biz
Dette ble alt i alt en riktig hyggelig lørdag formiddag!
Abonner på:
Innlegg (Atom)
Norges beste eplekake, med rørosrømme.
Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...
De mest populære innleggene
-
Det var min datter Kristine og hennes venninne Heidi som begynte å lage vårruller hjemme hos oss. Men nå når de ikke lenger har tid og l...
-
Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å...
-
Pascal Deguy , grunnlegger av den kjente konditorkjeden Pascal i Oslo, har brakt disse franske fristelsene til Norge. Selv om han re...
-
Sommeren i Norge har i år vært et trist kapittel. Jeg kan vel trygt si at vi har regnet bort. På østlandet har det vært like vått ...
-
Pavlova er en superenkel kake å lage, som alle kan få til. Den ser fantastisk ut og den smelter på tungen, en suksess i hvert se...
-
Tradisjonsmat er rett og slett mat som oldemoren din ville gjenkjent. Altså mat før oppfinnelsen av industrialisert mat. Virkelig næring...
-
I hele mitt liv har jeg fått servert farmors, mormors og mammas lefser. Men her for bare noen få år tilbake så spurte min kjære mor om je...