Livet er å være andelshaver i en andelsgård. Å kunne gå i åkeren å plukke fantastiske grønnsaker i alle regnbuens farger, uten å måtte stå krokrygget å luke ugress dagen lang er himmelen. Det koster for en person kr 2200,- pr år og en kan da høste det som en andel gir fra juni og helt til langt ut i desember.
Århus andelsgård er en økologisk andelsgård på Århus, tre kilometer nord for Skien. Gården produserer økologiske grønnsaker, bær og urter. Det er kvalitet over disse råvaren som bare må oppleves for at en skal kjenne hvordan ekte mat som ikke er pakket inn i plast smaker. Her har jeg vært andelshaver siden 2010 og nyt godt av alt det fantastiske som dyrkes der både av grønnsaker frukt og bær. A t andelsgården er økologisk var det avgjørende for meg. Jeg har med tiden opparbeidet meg både interesse, kunnskap om dyrking og jordsmonn og ikke minst har jeg blitt kjent med mange nye fantastiske råvarer.
I 2013, var jeg med på oppstarten av en ny andelshage i Porsgrunn, på Osebakken som ligger på nedsiden av vakre Borgestad Allè, på Borgestad Gård sine jorder. Der er det glimrende forhold med sol fra morgen til kveld og spesielt for meg er at andelsgården ligger bare 70 meter fra vårt hus så den er nesten som min lille kjøkkenhage på 15 mål. Nå er jeg lykkelig andelshaver i begge disse gårdene, de produserer en del ulike råvarer.
Begge andelsgårdene er under god bevoktning, av vår eminente gartner, Tom Harald Ecell.Århus andelsgård er en økologisk andelsgård på Århus, tre kilometer nord for Skien. Gården produserer økologiske grønnsaker, bær og urter. Det er kvalitet over disse råvaren som bare må oppleves for at en skal kjenne hvordan ekte mat som ikke er pakket inn i plast smaker. Her har jeg vært andelshaver siden 2010 og nyt godt av alt det fantastiske som dyrkes der både av grønnsaker frukt og bær. A t andelsgården er økologisk var det avgjørende for meg. Jeg har med tiden opparbeidet meg både interesse, kunnskap om dyrking og jordsmonn og ikke minst har jeg blitt kjent med mange nye fantastiske råvarer.
I 2013, var jeg med på oppstarten av en ny andelshage i Porsgrunn, på Osebakken som ligger på nedsiden av vakre Borgestad Allè, på Borgestad Gård sine jorder. Der er det glimrende forhold med sol fra morgen til kveld og spesielt for meg er at andelsgården ligger bare 70 meter fra vårt hus så den er nesten som min lille kjøkkenhage på 15 mål. Nå er jeg lykkelig andelshaver i begge disse gårdene, de produserer en del ulike råvarer.
Prinsippene for økologisk landbruk består av helseprinsippet,
økologiprinsippet, rettferdighetsprinsippet og varsomhetsprinsippet. De
ble vedtatt av IFOAM i 2005.
- Helseprinsippet
Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.
- Økologiprinsippet
Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.
- Rettferdighetsprinsippet
Økologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.
- Varsomhetsprinsippet
Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.
Osebakken Andelsgård har 170 medlemmer, men har et tak på 220 og har fremdeles ledige plasser.
Det er i 2014 satt en grense på 150 andelstagere på Århus Andelsgård, og det er 50 personer som står i kø for å få bli med. Dette er første året det er fullt på Århus.
På en andel, kan man hver uke, gjennom hele sesongen høste grønnsaker, bær, og urter omtrent tilsvarende en voksenpersons forbruk, for en uke.
Hva og hvor mye som kan høstes hver uke blir lagt ut på nettsidene, og dessuten slått opp på oppslagstavla på gården.
Løk, både gul og rød
Ovnsbakt herlig rødløk
Mangold er bare helt vanvittig vakker å se på, med sine fantastiske farger. De kan nesten dyrkes som en prydplante, utelukkende for sitt vakre utssende.
Men som en hyggelig bonus er de alså spiselig. Bladene skal bare forvelles et øyeblikk eller stekes, spises på samme måte som spinat, smaker veldig godt som suppe. Stilkene har god substans og kan brukes både wokket, stekt og gratinert.
Rød, gul og grønn mangold
Smaker herlig i Fies mangoldpai med chevre. Er ellers i spinatfamilien og kan brukes som spinat.
Bladbete, bladene brukes som spinat, stilkene brukes som asparges. Ikke egnet til å spise rå!
Men som en hyggelig bonus er de alså spiselig. Bladene skal bare forvelles et øyeblikk eller stekes, spises på samme måte som spinat, smaker veldig godt som suppe. Stilkene har god substans og kan brukes både wokket, stekt og gratinert.
Rød, gul og grønn mangold
Smaker herlig i Fies mangoldpai med chevre. Er ellers i spinatfamilien og kan brukes som spinat.
Bladbete, bladene brukes som spinat, stilkene brukes som asparges. Ikke egnet til å spise rå!
Rødbeter, gulbeter og polkabeter
Egner seg veldig godt til saltbaking og ovnsbaking
Fantastisk gode chips
Suppe
Smaker fantastisk i kaker, her rødbetkake. Oppskrift finnes selvsagt i bloggen.
Pascals ovnsbakte poteter
Knutekålen er helt fantastisk vakker. Med de herlige knall lilla bladene som vokser ut av sidene på kålen. Knutekål vokser over bakken og spises helst før den er på størrelse med en håndball. Knutekålen smaker fantastis i rå tilstand og er fin som raspet, i asiatisk mat, i wokken og i salat.
Rødkål er en annen vakker kålsort. Vi kjenner den allerbest i rødkål til julematen men den smaker også herlig stekt og karamellisert, i litt smør og sukker, til både svinekjøtt, karbonader, på koldtbordet eller som snacs.
Savoykål passer perfekt til mye, men min favoritt er til kålruletter
Kålrulletter
Knutekålen er helt fantastisk vakker. Med de herlige knall lilla bladene som vokser ut av sidene på kålen. Knutekål vokser over bakken og spises helst før den er på størrelse med en håndball. Knutekålen smaker fantastis i rå tilstand og er fin som raspet, i asiatisk mat, i wokken og i salat.
Rødkål er en annen vakker kålsort. Vi kjenner den allerbest i rødkål til julematen men den smaker også herlig stekt og karamellisert, i litt smør og sukker, til både svinekjøtt, karbonader, på koldtbordet eller som snacs.
Savoykål passer perfekt til mye, men min favoritt er til kålruletter
Kålrulletter
Grønnkål på norsk eller Kale på engelsk. Begge deler er brukt i Norge. Hodeløs salat i slekt med blomkål, brokkoli og rosenkål.
Verdens mest næringsrike grønnsak. Inneholder store mengder fiber, omega-3, magnesium, jern, antioksidanter, kalsium, vitamin C, A og K. Spises rå, i salater, supper, jucier, jucien kan brukes til baking, ovnsbakes med olje og krydder til chps, gratineres, stues, kan med andre ord brukes til det meste.
Grønnkålen har fått en sterk oppsving i USA og er å finne på de fleste restauranter. I Norge er den også i ferd med å bli populær og selges nå på de fleste Coop butikker.
Lykken derimot er å ha en andel i en andelsgård med fri tilgang til grønnkål fra sensommeren, og som regel helt frem til mars. Grønnkålen blir bare søtetere og bedre etter en frostnatt.
Grønnkål
Grønnkålchips
Grønnkålpesto
Tones Grønnkålsalat
Suppe med grønnkål og parmesankjøttboller
Palmekål
Vakker russisk grønnkål, etter en regnskur
Spisskål
Spisskål, deilig nykokt med godt smør på våren eller stekt og lett karamellisert..
Kålrot
Fennikkel. Sprøheten er noen av fennikkelens fortrinn, og dens herlige fine anissmak. Skjær den i tynne tynne skiver med en mandolin, herlig rå i salat, ellers har den bruksområde som hvilken som helst annen rotfrukt.
Fennikel er en nødvendighet i fiskesuppen, hever den til nye høyder.
Fennikkelen med sin fine anissmak smaker himmelsk i kaker. Her byttet ut med gulerøtter i en gulrotkake. Da ble det fennikkelkake.
Både grønn og lilla rosenkål
Salat i mange farger og fasonger
Broccoli
De små sideskuddene på brokkolien smaker helt fantastisk. Her er de servert i en bondeomelett.
Blomkål
Rader med blomkål, brokkoli og lilla palmekål.
Blomkål fra tidlig sommer, til sein høst. Blomkål er en svært allsidig grønnsag og kan spises til det meste.
Blomkålsuppe i brødbolle
Blomkål i grønnsakterrin
Indisk blomkålpakora med dipp
I gryter og supper, her i gulasj
Squashblomst
Squash
Vi har både hvit
og grønn squash. Den hvite er aldeles nydelig og nøtteaktig, herlig i
salat! Squashen må brekkes forsiktig av, slik at de skjøre plantene
ikke blir skadet.
Squashspagetti med pesto og ovnsbakte tomater
Reddiker
Også nydelig spiseklare belger på reddikplanten, etter at de har gått i blomst, er en delikatesse!!
Bønnene kan plantes ut så fort jorden er så varm at den kan arbeides med, gjerne allerede i april. Sår man hver tredje uke så har man bondebønner hele sommeren. Toppen av planten kan også knekkes av og tilberedes som spinat.
Bondebønnene kan spises i tre forskjellige stadier. Når belgen er veldig liten, som en liten lillefinger kan den dampes og hele belgen kan spises. Andre stadiet er når bønnen er ca 15 cm lang. Da har den fått et litt læraktig skinn og inne i belgen er det kommet et slags skum som ertene ligger i. Men frøene er perfekte til å spise sånn som de er. Er de for unge kan de være litt bitre, her må man smake seg litt frem. På dette tidspungtet kan du spise erten rå, men denne tiden strekker seg ikke lenger en omtrent ti dager før den går over i neste stadiet. Når bønnene nå når det tredje stadiet så har det dannet seg et skall på bønnene som må skrelles av. Det beste er å pelle dem ut av belgene, gi de et oppkok og så skrelle hinnen av de. Dette er en delikatesse.
Man kan selvsagt også tørke bønnene og spise de på den måten utover vinteren.
Avokado og bondebønnedipp
Gulrøtter må være verdens mest spiste grønnsak. Med sin herlige farge, sprøhet og sødme kan den brukes til det meste. Både rå, stekt og dampet. I stuinger, i kake, raspet og stekt.Gulrøtter kommer i mange farger, både gule, orange, lilla og hvite.
Her stekt i smør og salvie, med rømmekrem til!
Tomattunell på Århus Andelsgård
Det er deilig å dyrke tomater, en fryd å plukke og kan brukes til så mye.
På Århus dyrkes den i drivhustunell, men den kan også dyrkes i en varm solvegg, med de somrene som vi har nå.
Det finnes hundrevis av tomattyper og farger.
Tomat og mozzarellasalat
Ovnsstekte tomater
Tomatconfit
På Århus Andelsgård har vi en drivhustunell med over 40 forskjellige sorter tomater. Det dekker de fleste sitt behov!
Små frilandsagurker som egner seg godt til sylting
Deilige saftige sukkererter
Spiselige blomster
Jordbær på Århus Andelsgård
Jordbærbløtkake
Bondebønnene kan spises i tre forskjellige stadier. Når belgen er veldig liten, som en liten lillefinger kan den dampes og hele belgen kan spises. Andre stadiet er når bønnen er ca 15 cm lang. Da har den fått et litt læraktig skinn og inne i belgen er det kommet et slags skum som ertene ligger i. Men frøene er perfekte til å spise sånn som de er. Er de for unge kan de være litt bitre, her må man smake seg litt frem. På dette tidspungtet kan du spise erten rå, men denne tiden strekker seg ikke lenger en omtrent ti dager før den går over i neste stadiet. Når bønnene nå når det tredje stadiet så har det dannet seg et skall på bønnene som må skrelles av. Det beste er å pelle dem ut av belgene, gi de et oppkok og så skrelle hinnen av de. Dette er en delikatesse.
Man kan selvsagt også tørke bønnene og spise de på den måten utover vinteren.
Avokado og bondebønnedipp
Gulrøtter må være verdens mest spiste grønnsak. Med sin herlige farge, sprøhet og sødme kan den brukes til det meste. Både rå, stekt og dampet. I stuinger, i kake, raspet og stekt.Gulrøtter kommer i mange farger, både gule, orange, lilla og hvite.
Her stekt i smør og salvie, med rømmekrem til!
Tomattunell på Århus Andelsgård
Det er deilig å dyrke tomater, en fryd å plukke og kan brukes til så mye.
På Århus dyrkes den i drivhustunell, men den kan også dyrkes i en varm solvegg, med de somrene som vi har nå.
Det finnes hundrevis av tomattyper og farger.
Tomat og mozzarellasalat
Ovnsstekte tomater
På Århus Andelsgård har vi en drivhustunell med over 40 forskjellige sorter tomater. Det dekker de fleste sitt behov!
Små frilandsagurker som egner seg godt til sylting
Deilige saftige sukkererter
Spiselige blomster
Jordbær på Århus Andelsgård
Jordbærbløtkake
Urte og sitronsmør
Urtehagen på Århus
Urtehagen på Århus
Isop
Rikt utvalg i urter
I 2012- 2013- 2014 ble det dyrket:
Gulrot (Early Nantes, Yellowstone og Londlon Torg) Kålrot, Pastinakk (White Gem), Persillerot (Halvlang Berliner) Mainepe (Solanepe og Målselvnepe), Reddik (French Breakfast og Pink Beauty), Vinterreddik, Hodekål, Spisskål (Jersey Wakefield), Grønnkål (Lerkehnzungen), Palmekål (Nero de Toscana), Russisk Grønnkål, Savoykål (Vertus og Vorbote 3), Rosenkål, Kålrot (Lomond), Knutekål, Rødkål (Rød Express), Broccoli (Thomson og Sigarielo), Blomkål(Neckaperle), Purreløk, Stangselleri,
Bønner (Purpurbønne, Dragon Langerie), Brekkbønner (Wade) Bondebønner, Sukkererter, Kepaløk, Vårløk, Sjalottløk, Hvitløk, Rødbeter (Touhstone gold, Earlt wonder), Gulbeter, Polkabeter, Mangold (Fordhook Gigant, Lucullus, Rainbow Chard), Sommersquash, Squash (Safran), Agurk, Salat, Asiatiske blad, Dill, Kruspersille (Grune Perle), Koriander, Roccula, Fennikkel, Grassløk, Kinagrassløk, Bladpersille (Gigante de Napoli) Mizuna, Karse, Rapini, Blodkløver, Jordskokk, Rabarbra, Ringblomst, Solsikke, Potet, både tidlig og sen, Svarthylleblomst/bær, Tindeved, Hvite rognebær, Aronia, Bringebær, Jordbær, Rips og Solbær.
3 kommentarer:
I 2012 er det blitt 150 andelshavere, dette er altså en gledelig suksess.
Og nå ønsker vi å starte noe lignende på Borgestad også, mellom Skien og Porsgrunn. Ikke sant, Eva? :)
Kanskje noen av dere som leser dette også er interessert i å bli med her?
I 2012 er det blitt 150 andelshavere, dette er altså en gledelig suksess.
Og nå ønsker vi å starte noe lignende på Borgestad også, mellom Skien og Porsgrunn. Ikke sant, Eva? :)
Kanskje noen av dere som leser dette også er interessert i å bli med her?
Århus Andelsgård har hatt en eventyrlig suksess. Siden etterspørselen til økologisk og kortreist mat er kraftig økende så har jeg stor tro på at en lignende på Borgestad Gård kan bli svært populært :)
Legg inn en kommentar