Jeg
elsker smaken og teksturen av hjemmelagede flatbrød. Det bringer meg
tilbake til barndommen. Fisk på menyen, fem dager i uken. Min far var en
over gjennomsnittet dyktig fangstmann, vi hadde gleden av fisk og
sjømat rett fra sjøen og opp i gryta. En kan ikke bedre ha det!
Du trenger:
7 dl kokende vann
1 kilo grovbakstmel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbaking
Kok
opp vann og hell det over mel og salt i en eltebolle. Elt deigen sammen
til den er fast. Dekk bollen med plastfolie og la den stå i kjøleskapet
til neste dag.
Ta
deigen ut og hell den over på et melet makebord, byggmel. Del deigen
opp i emner på ca. 200 gram. Det varierer litt etter hvor stor takke du
har, dette er til en på 60 cm i diameter.
Forme
emnet til en liten ball og begynn å kjevle ballen forsiktig utover med
et riflet kjævle og rikelig med byggmel. Emnet skal hele tiden være løst
fra bordet når du jobber med deigen. Kjøvle hele tiden fra midten og
utover til et tynn stor leiv. Dette krever litt øvelse og trening. Børst
så av løst mel og flytt leiven fra bordet over på takka ved hjelp av
bakstefløyen. Rull så leiven ned på takka sånn at den feister seg på
takka og ikke krymper, så børster du av melet på oversiden av leiven
mens den steker.
Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu det og stek det på andre siden.
Leivene stables og oppbevares i en tett boks og svalt.
Vel bekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar