Tine har nylig fortalt at melken inneholder 40% mindre jod enn ved årtusenskiftet, og slår alarm. Halvparten av norsk jodinntakk er via meieriprodukter. Men hvorfor skal vi ha jod? Og hvor finner vi det, annet enn i melken?
Jodmangel er en av de hyppigste mangelsykdommene i verden og den vanligste årsaken til mental retardasjon (ref. François Delange et al, Thyroid. May 2001).
I Norge har vi tradisjon for å berike fòr til storfe og salt til matlaging med jod. Fisk og sjømat er naturlige kilder til både vit.B12, jod og selen. Det finnes dobbelt så mye jod i mager fisk som i fet fisk. I Norge er våre viktigste kilder til jod i kosten derfor mager fisk og meieriprodukter.
Mer enn 60 % av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer idag fra melk og meieriprodukter. Norsk melk har nå påvist en reduskjon i jodinnhold på hele 40% siden år 2000. Jodmangel er vanlig i sydeuropeiske land. I 1992 var det kun 6 land i europa som ikke hadde jodmangel - Østerike, Sveits, Island, Sverige, Finland og Norge. Nå spørs det om vi befinner oss på listen lenger...

Jod er viktig for stoffskifte

Fisk og skaldyr er gode kilder til både jod og selen, som er viktig for stoffskifte
Jod er et mineral, et grunnstoff, som kroppen trenger tilført utenfra. Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) kan ikke lagre jod; vi trenger derfor å få tilført små menger daglig.
Jod trengs for å lage stoffskiftehormoner (T4) i skjoldbruskkjertelen, som sammen med selen lager aktivt T3. Aktivt T3 regulerer stoffskiftet. Med stoffskifte menes både produksjon av energi og byggeklosser for cellene i kroppen vår. Stoffskiftet påvirker både hjerterytme, blodtrykk, kroppstemperatur, proteinproduksjon og fettlagring. I tillegg knyttes jod til:
  • sunt hår, som vokser normalt og ikke faller av
  • sterke negler som ikke blir sprø og lett knekker
  • sterke tenner
  • redusert opptak av brom, fluor og klor ved å konkurrere om samme oppsugingsmekanisme i tarmen. Slike halogene stoffer er giftige for kroppen, og vi vil derfor ha minst mulig opptak av dem .

Hvor mye jod skal vi ha?

Skjoldbruskkjertelen kan ikke lagre jod, slik at vi trenger å tilføre små menger jod hver eneste dag. Det anbefales 150 mikrogram daglig. Gravide og ammende har litt større behov; 170-175 mikrogram / dag.
Torsk kan gi deg 30-1270 mikrogram/100 gram fisk, mens laks gir deg 14-120 mikrogram per 100 gram fisk (ref.Kostråd 2011).

Hvordan kan du merke jodmangel ?

Mangler du jod, kan du føle deg energiløs , følelsesmessig avflatet, litt "deppa", giddesløs eller motløs om du vil. Du vil merke at du begynner å legge på deg selv om dd spiser samme mengde mat som før. Det er fordi proteinproduksjonen er nedsatt, forbrenningen bremser opp og kroppen din lagrer mer fett.
Jodmangel gir lavt stoffskifte (hypotyreose ), som kjennetegnes med en rekke diffuse plager, som trøtthet, økt søvnbehov, konsentrasjonsplager, frysninger, hevelser i fingre eller ben, tørt hår, håravfall, tørr hud, vektøkning til tross for dårlig appetitt, søvnforstyrelser, hyppige humørsvingninger, depresjonsfølelse eller nedstemthet, nedsatt eller ingen sexlyst. (ref. Norsk Thyreoideaforbund)
Fastlegen kan måle fritt T4 i blod og fritt T3. Legen kan også måle ledig kapasitet hos proteiner som transporterer stoffskiftehormonene i blodet, såkalte thyroideabindende globuliner. Har man mistanke om for lavt jodinntak, kan man måle jod i døgnurin som en spesialundersøkelse.

Strauma og IDD (iodine deficiency disorders)

I ekstreme tilfeller kan jodmangel føre til alvorlige helseproblemer som utvikling av struma og svekket kognitiv fungering (konsentrasjon, oppmerksomhet, hukommelse osv.). I Norge er slike helseutfordringer sjeldne, men i følge Verdens helseorganisasjon (WHO), får ca. 2 milliarder mennesker, deriblant nesten 300 millioner skolebarn, for lite jod. Iodine deficiency disorders (IDD) rammer omkring 740 millioner -- hvorav omkring 50 millioner av dem lider av ulike former av svekket kognitiv fungering.
Jodmangel er den største enkeltårsak til forebyggbar mental retardasjon og hjerneskade i verden. Jodmangel øker barnedødeligheten, fører til struma, og svekker vekst og utvikling. Jodmangel hos gravide er assosiert med økt fare for abort, dødfødsel og andre komplikasjoner. Barn med jodmangel (IDD) kan bli forkrøplet, apatisk, mentalt retardert, ute av stand til å bevege seg normalt eller snakke normal og høre godt. (ref: International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders (INCCIDD)

Utsatte grupper

Det er ganske naturlig at kvinner i overgangsalderen har godt av å stimulere skjoldbruskkjertelen, da også gjennom naturlig jod i maten. Andre grupper som er utsatt for jodmangel er gravide. Et normaltfungerende stoffskifte er avgjørende for normal cellevekst og cellemodning av fosteret, inkludert fosterets hjerneutvikling. Studier har assosiert jodmangel hos mor med utvikling av ADHD hos barn (ref.The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Des 2004)
For mye jod er også helsefarlig; ta ikke jodtilskudd annet enn som ledd i medisinsk behandling tett fulgt av din lege.
Egg og laks er begge gode jodkkilder

Gode matkilder til jod

For at kroppen skal lage stoffskiftehormonet T3, trenger du imidlertid ikke bare jod men også selen og zink. Ved å få jod gjennom naturlige matkilder, øker du sannsynligheten for å få i deg andre næringsstoff jod trenger for å virke effektivt i kroppen (ref. J Nutr Jan 1999).
Jod er et mineral vi finner i både vann og jord. Når meieriprodukter er en god kilde til jod, så er det fordi kuene spiser plantevekster som har tatt det opp fra jod-rik jord. Det samme gjelder egg, som får jod fra høner som har fått det fra fôret de spiser. Plantevekster henter sine mineraler, deriblant jod, fra jorden de vokser på. Er jorden mineralfattig, blir mineralinnholdet i vekstene lavt.
Sjømat inneholder jod i den grad den får det i seg fra saltvann. Spesielt tang kan være en god jod kilde.
Å tørke tang på varme sommerdager er ingen sak. Heng tang i solen eller legg den på varmt svaberg. I løpet av et par dager er
Tørk tang barna plukker i fjæra, lag tangmel og smak til i sauser og supper
den tørr nok. Kjør den med stavmikser eller knus den i en morter, til fint mel. Kan oppbevares på tett glass i minst ett år. Tang kan også tørkes i stekeovnen på 40-50 grader med døren på gløtt ett par timer. Brukes som krydder i sauser og supper. Plukk litt neste gang dere går tur i fjæra da vel!
Gode matkilder til jod inkluderer:
  • Meieriprodukter som gulost, yogurt og melk; hva med yogurt i en smoothie?
  • Tang er en utmerket kilde for jod og mange andre viktige mineraler; utnyttes av "veganere" (Kelp, Arame, Hiziki, Kombu, and Wakame) Hvert gram av disse vekstene inneholder stor mengder jod.
  • Egg - som kokt egg, omelett, og eggesalat
  • Fisk, fiskeoljer og skalldyr er gode kilder til både jod og selen, som begge trengs i produksjon av stoffskiftehormoner. Hva med ovnsbakt laks, råmarinert fisk eller en fiskepakke i ovn eller på grill? Eller kanskje gjennom en god fiskesuppe?
  • Havsalt som du bruker på bordet med måte; evt. jod-beriket bordsalt. Salt skal man da være forsiktig med. Anbefaler å begrense inntak av salt gjennom ferdigmat. Raffinert mat mister jodinnhold under raffineringsprosessen.
  • Poteter med skallet på (der lagres også jern)
  • Bønner - prøv f.eks. en nydelig bønnepostei eller spe ut kjøttboller med bønner