21. august 2014

Superfrokost til superdamer

Grønnkål er den mæst næringsrike grønnsaken i verden, målt pr kalori og inngår i den grupen vi kaller supermat. Supermat er en fellesbetegnelse på mat fra naturen med særlig høye konsentrasjoner av viktige næringsstoffer.
Ingen annen grønnsak gir deg en så stor dose antioksidanter, jern og fiber, omega-3 og vitaminer i en munnfull. Motvirker kreft gjør den også.

Grønnkål var vanlig i norske kjøkkenhager frem til 1960 tallet, men forsvant dessverre når kjøkkenhagen ble borte. Den er relativ enkel å dyrke frem selv men den tar en del plass da planten blir ganske stor. Grønnkålen tåler tilogmed frost, den blir bare søtere og mildere i smaken, det er bare å børste av snøen og plukke det en trenger. 

Vi som er så heldig å ha en andeler i andelshage har jo fri tilgang til denne delikatessen fra juni og til langt utover vinteren, det kommer litt ann på hvor kaldt det blir. Vinteren 2013/14 plukket vi grønnkål på Osebakken Andelsgård helt frem til våronna begynte i april.

Jeg har endelig fått riktig sansen for grønnkål, inrømmer gjerne at jeg har brukt litt tid på det. Har funnet ut at ved siden av å være fantastisk sunn grønnsak så er den faktisk også perfekt til frokosteggene mine. Denne oppskriften er min store favoritt om dagen, bare MÅ ha den. Oppskriften er litt på slump og varieres litt fra dag til dag.





Jeg bruker to blader med grønnkål. River bladene av stengelen som er i midten (den er altfor grov og brukes ikke) vasker og tørker de. Så smelter jeg en halv ts rørossmør i stekepannen, og tisetter grønnkål og terninger av Squash.

    
Steker på middels varme til grønnkålen detter litt sammen.


 
 
  Så salter og peprer jeg, og heller blandingen over i en liten, ildfast form.
 
  
Legger oppå noen strimler med skinke (ikke nødvendig) Knekker to egg oppå blandinger og strør på noen chiliflak, og legger ved en tomat, delt i to.


Stek eggene i stekeovnen som er forvarmet til 200 grader, på rist, på nederste rille, i 10 minutter, eller til plommene har fått ønsket konsistens, det er jo individuelt.
Følg godt med på slutten av steketiden sånn at eggeplommen ikke blir for mye stekt.




Vel bekomme!

2 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Herlig :)

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene