28. august 2012

Min versjon av Soup Nazi`s indiske Mulligatawny suppe

Elaine: "Do you need anything?"
Kramer: "Oh, a hot bowl of Mulligatawny woud hit the spot."
Eliane: "Mulligatawny?"
Kramer: "Yeah, its an Indian soup. Simmered to perfection by one of the great soup artisans in the modern era."
Elaine: "Oh, Who? The soup Nazi?"
Kramer: "He is not a nazi. He just happend to be a little eccentric." " You now, most geniuses are."

Utdrag fra Seinfeld - episoden som gikk på Tv i 1995 :-)

I love this soup!





Herlig suppe, kanongod, full av smak, flotte farger ikke minst sunn og mettende. En slager. Kombinasjonen av eple, ingefær og chili er en fantastisk.
Jeg halverer den om det er til to personer, det fungerer også helt fint. Den passer også perfekt til tigerreker. Dette er min forenklede versjon av den Indiske kyllingsuppen.





DU TRENGER

 1 løk, finhakket
 1 fedd hvitløk, finhakket
 1/2 rød chili, finhakket (ta bort frøene, om du foretrekker den noe mildere)
 1 ss frisk ingefær, revet
 2 ss solsikkeolje
 2 gulrøtter, grovt revet
 2 stangselleri, finhakket
 2  epler, grovt revet
 3 ts karri
 1 liter kyllingkraft eller utblandet kyllingfond
 2 dl matfløte eller kokosmelk
 4 kyllingfileter, kuttet i spisestore biter
 hvit nykvernet pepper
 eventuelt salt
 frisk hakket koriander eller bladpersille
 grovhakkede cashewnøtter 

Hakk opp og riv som angitt ovenfor, slik at du har alt klart før du setter i gang. Start med å frese løk, hvitløk, chili og ingefær i solsikkeolje på middels varme, til løken blir blank og myk. Tilsett gulrøtter, epler og karri og la dette surre med etminutt, før du tilsetter kyllingkraften. Kok opp og la det småkoke i ca 10-15minutter.

Krydre med salt og litt nykvernet hvit pepper underveis.
Tilsett kyllingbitene og matfløten i suppegryta og gi suppen et lett oppkok.

Smak til med mer salt og hvit pepper (om nødvendig), og strø finhakket koriander og cashewnøtter over, ved servering.


Serveres med grovt brød, gjerne hjemmebakt. 
Her kommer et forslag!

LANGTIDSHEVET LANDBRØD

Inspirert av den kjente New York bakeren Jim Lahey har jeg  begynt å eksperimentere med disse nydelige bakverkene. Dette brødet trenger ikke eltes. Her bruker vi mye veske og lite gjær og lar tiden gjøre jobben for oss. Brødet skal stekes i form i ovnen, jeg brukte min gamle leirgryte og resultatet var nærmest perfekt!







Dette trenger du:

400 gram hvetemel
190 gram siktet rugmel
10   gram salt
1/2  ts tørrgjær
4,5  dl kaldt vann
0,5  dl olivenolje

Bland sammen mel , salt og gjær i en bakebolle og rør så inn resten av ingrediensene til en løs seig masse. 
Dekk bollen til med en plastpose og la brødet stå på kjøkkenbenken å heve i ca: 20 timer. 
Hell så deigen ut på et melet bakepapir og brett kantene på brødet inn mot midten med en bakespade til du får et rundt melet brød. 
Snu brødet og legg det tilbake i bakebollen med brettekanten opp og hev i omtrent to timer til..

Bruker du en leirgryte sånn som jeg gjorde så må den ligge et par timer i bløt før du bruker den.
Når det er en halv time igjen av hevetiden så setter du leirgryten inn i stekeovnen og stiller den inn på 250 grader, og lar den stå det til brødet er ferdig hevet.
Ta så gryten ut av ovnen og hell deigen over i gryten, sett på lokket og sett den tilbake i ovnen. Stek en halv time, skru så ned temperaturen til 220 grader, stek i 20 minutter til, og ta formen ut av ovnen. 

La brødet kjøle seg ned litt i formen før du velver den ut og legger den på en rist.


Vel bekomme!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lagde nettopp suppen, men tok en "Spansk" en, istedenfor 1l vann brukte jeg 7-8dl vann, og en hel boks med kokos heller (4dl). Jeg moste absolutt alt til "pure" og lot det putre (inkludert 1 boks mais som ikke stod i oppskriften). Hadde også oppi litt safran og en liten dæsj soya saus. Ved servering blandet jeg inn litt koriander (ferske fra tube), og drysser over knuste cashewnøtter til slutt. Suppen var utrolig god! Takk for oppskriften!

Evas kjøkken sa...

Så bra!!
Det er jo nettopp sånn oppskrifter skal leses og tydes. Helt perfekt!
Takk skal du ha!

Sylvia sa...

Hei Eva
Takk for koselig påskehilsen i bloggen min.
Takk for oppskriften på suppen. Det merkelige er, at jeg skulle innom deg for å spørre etter en slik oppskrift, og så var det det siste innlegget ditt.
Vi skal nemlig ha konfirmasjon om en mnd tid, og skal lage maten selv, slik vi gjorde til sønnen vår, da han hadde konf.
Vi skal ha åpent hus, slik at gjestene kan forsyne seg med det de har lyst til, og da tenkte jeg SUPPE med et deilig brød til (har en foccachia-oppskrift som er nyyydelig)
Ellers skal vi ha litt div tapas, og hjemmebakte kaker. har du gode tips, mottas de med takk!!!
God påske til deg også.

Evas kjøkken sa...

Tusen takk Sylvia,
Sender du meg en pm på hva du har planlagt så supplerer jeg gjerne :)
Ellers så er det jo Pavlovakaken som er utrolig enkel å lage, også i siste liten. Her kan du lage flere bunner, de står seg i minst en uke. Dekke med krem og frukt, og ha flere bunner tilgjengelig om det går tomt!
Og ser jeg frem til den Focachia-oppskriften din! ;)
Lykke til!

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene