30. oktober 2014

Fersk kjøtt med sur-søt saus og suppe

Tradisjonsmat er rett og slett mat som oldemoren din ville gjenkjent. Altså mat før oppfinnelsen av industrialisert mat. Virkelig  næringsrik mat, slik våre forfedre kjente den, var ikke maskinelt behandlet. Den var naturlig dyrket/ avlet fram, i stor grad rå og uraffinert. Mat i sin naturlige form, helt uten kunstige tilsetningsstoffer og annet fanteri.
Her serverer vi fersk kjøtt med sur-søt saus og suppe.

    


DU TRENGER

1,5 kilo høyrygg av storfekjøtt
så mye vann at det dekker kjøttet
2 laubærblad
1 løk, delt i fire
1 gulrot, delt i fire
15 sorte pepperkorn
150 gram hodekål, i strimler
3 gulrøtter, i biter
100 gram knollselleri eller persillerot, i biter
100 gram kålrot, i biter
1 ts salt

Legg kjøttet i gryten og hell i vann til det dekker kjøttet. Ha i laubærblad, løk og gulrot. Kok opp og skum av eggehvitestoffene som danner seg på toppen. Dette gjør du for å få en klar og fin kjøttkraft. Deretter tilsetter du pepper og lar kjøttet trekke i 1,5 til 2 timer til kjøttet er mørt.
Tilsett grønnsakene og la de koke med de siste 20 minuttene.
   

LØKSAUS

1 stor løk
2 ss margarin
2 ss hvetemel
5 dl av kjøttkraften
2 ss sukker
1-2 ss eddik

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen. 
Rør godt mellom hver speing. Kok opp og la sausen putre og koke i 10 minutter for å få bort melsmaken. Smak til med eddik, sukker og salt. Smak deg frem, sausen skal ha en mild sur-søt smak.


Server suppe med grønnsaker først i måltidet, neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus og gjerne med flatbrød til.

 

HJEMMEBAKT FLATBRØD

Her får du oppskriften på herlig, sprøtt hjemmelaget flatbrød. Kunsten å bake flatbrød har gått mer og mer i glemmeboken. men en gang var det selve matbrødet her til lands. Det er lange tradisjoner i flatbrødbaking og selve bakinga er en kunst som har gått i arv gjennom generasjoner. 
  


DU TRENGER

7 dl vann
1 kg grovbakstmel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbaking
Du trenger takke, kjevle, to bakstepinner og melkost. Bland salt og mel i en bakebolle. Kok opp vann og hell det over. Avkjøl noe og elt deigen sammen. Deigen skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet til den er kald helt igjennom. Deigen kan ligge i kjøleskapet til neste dag. Del deigen i like emner på ca. 100 g per emne, til ei vanlig stor takke.

Ha godt med byggmel på bakebordet og kjevl fra midten og utover til ei tynn stor leiv. Pass hele tiden på at leiven er løs på bordet og børst av løst mel når leiva er ferdig.

Flytt leiven over på varm takke ved hjelp av bakstepinnen. Den siden som var opp på bakebordet skal være ned på takken. Børst så av løst mel og dra over rullen slik at flatbrødet fester seg til takka og ikke krymper.

Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. 

 
 Flatbrødet oppbevares kaldt og tørt.


 Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Norges beste eplekake, med rørosrømme.

Deilige kaker og desserter med eple smaker godt - året rundt. Men det er nå de smaker best, når de er i sesong. Det er lov å si at norske ...

De mest populære innleggene